Třiatřicet let slouží hala Rosnička v brněnských Žabovřeskách nejrůznějšímu sportovnímu vyžití. Proslavil ji především basketbalový klub, který halu pravidelně využívá. Na místě se již ale podepsal zub času, a tak je v plánu rozšíření sportoviště. Tato představa se však některým tamním obyvatelům nezamlouvá natolik, že se proti záměru rozhodli sepsat petici.

Spor se rozhořel především kvůli otázce, zda je lepším řešením vybudování nových parkovacích míst, nebo zanechání vzrostlé zeleně. „Cílem petice není znemožnění rekonstrukce stávající haly. Petice usiluje o obnovu haly při zachování jejího dosavadního půdorysu a zachování pásu stromů podél haly. Místo bylo již v minulosti, v rozporu se svým původním určením, rozšířené a občané byli ujištění, že zůstane zachovaný pás stromů při Horákově ulici,“ stěžovala si členka petičního výboru Vladimíra Klusáčková.

Současně dodala, že se o plánované přestavbě sportovní haly dozvěděla teprve z článku, který před časem Deník Rovnost publikoval. „Plánované rozšíření je necitlivé k životnímu prostředí, třeba pokud jde o úbytek zeleně, zvýšení místní teploty nebo zhoršení vsakování dešťové vody,“ doplnila žena.

Sportovní klub Brno-Žabovřesky získal od města kladné vyjádření k projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí na přístavbu haly Rosnička.
Přístavba Rosničky v Brně: malá hala půjde k zemi, nahradí ji nová. Podívejte se

Od města zatím sportovní klub Brno-Žabovřesky získal kladné vyjádření k projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Současný sportovní stánek zahrnuje dvě haly, menší z nich však nevyhovuje jak po technické, tak po provozní stránce. Proto v budoucnu zřejmě půjde k zemi a nahradí ji zbrusu nové zázemí.

Projekt nabídne v podzemním podlaží šestačtyřicet parkovacích stání, nad zemí pak samotnou halu pro sportovce. „S větší halou bude propojená zastřešenou plochou s hlavním vstupem,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík.

Lukáš Ticháček cestuje z Brna do Švýcarska.
Po Brně jezdí ve Ferrari, teď hází seno, aby měl kde přespat. Přečtěte si proč

Žabovřeská starostka Lucie Pokorná Deníku Rovnost sdělila, že se jedná o městský projekt, a proto do něj městská část nemůže zasahovat. „O petici ale víme, lidem jsme se to snažili vysvětlit. Chápu obavy o zeleň, na druhou stranu je ale dobře, že vzniknou nová parkovací místa a lidé budou mít kam odstavit auto, pokud přijedou na zápas. Prostoru se tím hodně uleví,“ podotkla Pokorná.

Plánovaná přístavba počítá také se zpevněnými plochami navazujícími na stávající chodník, součástí je pět podélných parkovacích stání a zeleň.

Základní kámen původní haly položili dělníci v sedmdesátých letech, dostavěli ji teprve v roce 1989. Nutná rekonstrukce přišla na řadu poprvé o jedenáct let později, další v roce 2005.