Kromě ní navíc pětatřicetiletý Brňan získal na letošních Světových hrách policistů a hasičů ještě tři stříbrné. Díky tomu se stal nejúspěšnějším členem reprezentace Hasičského záchranného sboru České republiky. „Pro sportovce jsou takové medaile zadostiučinění. Navíc když jde o porovnání kolegů z celého světa,“ říká Kalvoda. Výlet na hry, které začaly 26. srpna a trvaly do 5. září, pro něj byl obrovskou zkušeností i přesto, že už se dvou podobných akcí v minulosti zúčastnil. „V hasičském sboru jsem čtyři roky. Před dvěma lety ve Vancouveru jsem získal tři medaile a loni v korejském Daegu sedm,“ vypočítává hasič své úspěchy.

Za umístěními na prvních příčkách stojí roky sportování a dřiny. „Jedenáct let jsem závodně vesloval. Potom jsem vodu vyměnil za atletické ovály. Na nich se pohybuju už osm let. Moji nejoblíbenější disciplínou je desetiboj,“ říká muž, který se letos na hrách účastnil kromě závodu na sto deset metrů překážek, ještě skoku o tyči, štafety na čtyřikrát sto metrů, běhu na čtyři sta metrů překážek a hodu oštěpem. Medaili nezískal pouze v oštěpu, kde skončil pátý. O další šanci na dobré umístění ho navíc připravil hurikán Irene, kvůli kterému pořadatelé zrušili závod v desetiboji.

I přesto si Kalvoda hry užil. „Na stadionu se asi před měsícem konal závod diamantové ligy. Běžet po stejné trati, po které před nedávnem běžel třeba Usain Bolt, byl fantastický pocit,“ usmívá se.

VOJTĚCH KUČERÁK