„Ačkoliv nám žádné předpisy neukládají povinnost požárního cvičení, rozhodli jsme se jej uskutečnit," sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Podle ní je kromě bezpečnosti studentů důležitá také reprezentace školy v zahraničí. „Na těchto kolejích bydlí mnoho studentů zapojených do programu Erasmus. Je naší prioritou, aby se u nás cítili dobře a případadně naší univerzitu doporučili dál," doplnila mluvčí.

Na místo přijelo pět hasičských vozidel. Situaci kontrolovali také brněnští strážníci. Kromě hašení předstíraného požáru sbor předvedl i záchranu uvízlých osob. „Potřebovali jsme si vyzkoušet rozmístění techniky a postup při evakuaci, " řekl velitel požární stanice brněnského výstaviště Stanislav Racek. Výsledky cvičení se ještě musí porovnat s novými bezpečnostními dokumenty univerzity. Racek už nyní sdělil, že většina zjištěných nedostaků není na straně školy.
Studenti věděli, že se v průběhu týdne cvičení uskuteční, přesný den a hodinu však neznali. „Mám po noční směně, takže jsem v první chvíli nevěřila, že opravdu musím vylézt z postele," popsala své dojmy studentka ekonomie Lenka Hojová. Nápad se simulovaným požárem však hodnotí pozitivně. „V případě reálného ohně by nejspíše situaci komplikovala panika. Hasiči ale přijeli rychle a všude jsou bezpečností plány, takže by podle mě nebyl problém" uvedla třiadvacetiletá Slovenka.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek byl s výsledkem akce spokojený a v budoucnu se nebrání jejímu opakování. „Na základě tohoto cvičení jsme zjistili několik technických drobností, které musíme odstranit. Týká se to například příjezdové cesty pro hasiče,"vysvětlil Bek. Podobná cvičení by chtěl minimálně jednou ročně zavést i v jiných objektech univerziy.

Začátkem letošního května vypukl ve vinařských kolejích požár v budově A1. Příčinou byla technická závada ledničky v jednom z pokojů. Hasiči evakuovali více než tři stovky studentů, přičemž v péči lékařů skončili dva z nich.
Opakování této události má zabránit rozsáhlá rekonstrukce budov. První fáze začala již v létě a potrvá až do roku 2016. „Vyměnili jsme dveře za bezpečnostní a do každého z pokojů také umístili hasicí přístroj," popsala začátek přestavby Fojtová. Na podzim vedení univerzity plánuje instalaci požárních hlásičů a výměnu umakartových jader za zděná.

Lenka Votřelová