Brněnští hasiči ze stanice v Lidické ulice uctili v úterý po osmé večer památku Davida Kožuského a Jaroslava Garguly. Ti zahynuli před šesti lety při rozsáhlém požáru kasina v Nádražní ulici. Spolu s nimi zemřel v plamenech i krupiér, který nestačil před požárem utéct.

Pietního aktu se zúčastnily rodiny obětí obou hasičů, dvě jednotky hasičů z brněnské Lidické ulice, kamarádi a známí. Nechyběli ani zástupci odborů. Lidé, kteří přišli uctít památku Kužuského a Garguly, zapálili na schodech zničené budovy svíčky a hasiči tam položili věnec.

Ohnivé peklo
Ničivý požár vypukl osmého ledna 2002 krátce po osmé večer a situace se dramaticky měnila každou vteřinu. Na linku 150 tehdy volal krupiér, který do telefonu říkal, že z pod stropu vystupují obláčky kouře. Ani nestačil zavěsit a začal křičet, že vyšlehly plameny.

Hasiči dorazili na místo pár minut před půl devátou. Na budově visel jeden barman. Od něj se hasiči dozvěděli, že je uvnitř ještě krupiér a minimálně jeden zaměstnanec kasina. Do zakouřené budovy se vydali Kožuský a Gargula.

Přes minimální a později nulovou viditelnost v silně zakouřeném prostoru se oběma hasičům krupiéra podařilo najít. Ve chvíli, kdy Kožuský vysílačkou požádal další zasahující hasiče o vodící lano a pomoc při vyproštění krupiéra, nastal uvnitř výbuch. Kožuský se dostal do ohnivého pekla, v němž za pár vteřin zemřel.

Gargula ztratil orientaci a místo ke vchodu do herny se spojovací chodbou dostal k zadnímu schodišti, kde se zaklínil mezi nastavěnými deskami herních stolů a udusil se stejně jako krupiér herny.

Vyšetřovatelé zjistili, že dvoukřídlové dveře z kasina na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněny dřevotřískovými deskami. Prostor další únikové cesty na schodišti byl zastavěn deskami herních stolů, dveře na této únikové cestě byly zamčené a bez klíče, který by umožnil jejich otevření.

Hasiči proto vše předali policii a státnímu zastupitelství k dořešení a potrestání viníka, ale toho se najít nepodařilo. S majitelem budovy a také s provozovatelem herny a kasina pracovníci hasičského záchranného sboru zahájili správní řízení podle zákona o požární ochraně a oběma udělili pokuty. Za tragický požár ale nakonec nebyl nikdo potrestaný.

Medailonky obětí
Kapitán David Kožuský se narodil 19. dubna 1969. V září 1991 nastoupil k hasičům z povolání, kde byl zpočátku zařazen jako hasič na centrální požární stanici a požární stanici Přehrada. Postupným získáváním praktických zkušeností a studiem odborné literatury se velmi brzy zařadil mezi nejlepší hasiče ve směně.

Jako aktivní sportovec se věnoval zejména cyklistice, paraglidingu, turistice, extrémním a míčovým sportům. Jeho výborná fyzická kondice a zájem o sport jej předurčily pro práci v družstvu záchranářů – lezců s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách, kde se postupně vypracoval mezi nejlepší.

Dálkovým pomaturitním studiem Střední odborné školy požární ochrany ministerstva vnitra České republiky si doplnil odborné vzdělání. V roce 1996 byl zařazen na funkci velitele družstva. Soustavně si prohluboval teoretické znalosti, které uplatňoval při školení a výcviku hasičů a zejména při řízení zásahů.

Svým vystupováním a osobním přístupem ke všem spolupracovníkům patřil k nejoblíbenějším příslušníkům hasičského sboru. Svého nejbližšího v něm ztratili manželka Magdalena a tři děti, z nichž nejmladšímu byly v lednu 2002 teprve čtyři měsíce.

Poručík Jaroslav Gargula se narodil 10. června 1973. Hasičem z povolání se stal v dubnu 2000. Po ukončení nástupního odborného výcviku byl zařazen k jednotce na centrální požární stanici v Lidické ulici. Svědomitě přistupoval k získávání teoretických i praktických zkušeností a dovedností. To vše ho již po krátké době u hasičského sboru řadilo k velmi spolehlivým hasičům směny „A“.

Fyzickou zdatnost si při kolektivních míčových hrách, cyklistikou a požárním sportem. Neustálý zájem o nové věci a poznatky související s požární ochranou ho přivedl rozhodnutí zahájit studium na Střední odborné škole požární ochrany ministerstva vnitra ve Frýdku – Místku.

Jeho kolegové v něm ztratili skromného a obětavého kamaráda, připraveného kdykoliv nabídnout pomocnou ruku. Jeho rodina, kterou krátce před tragickou událostí založil, ztratila laskavého manžela.

Povýšení in memoriam
David Kožuský byl in memoriam povýšen do hodnosti kapitána a Jaroslav Gargula do hodnosti poručíka. Oba hasiči byli také in memoriam vyznamenáni medailí Za statečnost a Cenou Jihomoravského kraje. Památku svých kolegů si brněnští hasiči připomínají také Memoriálem Davida Kožuského a Jaroslava Garguly, který nese jméno Brněnský záchranář.