Václav Havel zamířil na jih Moravy poprvé jako český prezident v roce 1993, kdy si prohlédl hrad Špilberk. O tři roky později přijel do Brna doslova s královským doprovodem. Připojil se totiž k britské panovnici Alžbětě II., která přijela na svou první návštěvu České republiky. „Do Brna jezdil rád. Snažil se kromě oficialit také najít čas na známé. Před koncem jeho mandátu v roce 2002 nás s Petrem Oslzlým pozval na soukromou večeři. Prezident chtěl večer zakončit dezertem a objednal maliny se zmrzlinou. Ale já jsem mu řekl, že úplnou tečkou musí být tradiční moravský šlaftruňk a nechal jsem přinést ještě slivovici," vzpomínal brněnský režisér a přítel bývalého prezidenta Břetislav Rychlík.

Právě jeho dcera nechala Havlova nástupce Klause podepsat první stranu Lisabonské smlouvy na autogramiádě v brněnském knihkupectví Dobrovský. Klaus podpis smlouvy v té době odmítal, přestože ji schválila poslanecká sněmovna i senát. Skupina studentů chtěla podstrčením dokumentu symbolicky protestovat proti prezidentovu postoji. „Žijeme v parlamentní demokracii, takže by se měl řídit rozhodnutím parlamentu," komentovala tehdy Apolena Rychlíková.

Na začátku svého úřadu v roce 2003 projel Klaus i menší města na jihu Moravy. „Když vidím kroje a víno, říkám si, že teprve tady začíná pravá jižní Morava. Za tři dny jsme z toho nádherného kraje bohužel nestihli úplně všechno," posteskl si v projevu v Hustopečích na Břeclavsku.

Václav Havel a Václav Klaus - návštěvy Brna.