Gamblerské doupě místo poklidné kavárny v sousedním domě? I to Brňanům tvrdí mapa nelegálních heren, kterou vytvořilo Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů. Přestože už v Brně půl roku platí plošný zákaz hazardu, speciální web takových podniků ve městě ukazuje pětadevadesát.

Podle radního z městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka, který se bojem proti hazardu dlouhodobě zabývá, je však mapa nepřesná. „Na některých adresách herny nejsou už několik let. Například v Jaselské ulici byl dlouho sport bar s automaty, ten ale už před dvěma roky nahradila úspěšná restaurace," podotkl zastupitel za hnutí Žít Brno.

Na adrese nyní sídlí podnik East Village. Že je spojovaný s vyhláškou o zákazu hazardu, se jeho pracovníkům nelíbí. „Žádné hrací automaty nemáme. Nechápu, proč nás tedy mapa eviduje," uvedla servírka Lucia Medvecká.

Petr Vrzáň ze Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů však přesto tvrdí, že informace na webu jsou ověřené. „Jako zdroj používáme finanční úřad, který má o takových podnicích informace. Tipy nám dávají i lidé, kterým vadí, že zatímco jejich herny byly v Brně zakázané, ve městě bují černý hazard," poznamenal Vrzáň. Podle něj úplný zákaz není řešení a pouze napomáhá herní mafii, která na nelegálních hernách bohatne.

Vyhláška, která v Brně hazard potírá, platí od prvního ledna letošního roku. V některých hernách je i přesto stále plno. „Provozovatelé mají totiž i nadále platné povolení, a to do doby, než jim ho rozhodnutí ministerstva financí pravomocně odebere," vysvětlila mluvčí ministerstva Michaela Tesařová.

Ve správních řízeních, které úřad vede, můžou podnikatelé využít všech odkladů rozhodnutí o zrušení povolení, jako je například žádost o prodloužení lhůty k vyjádření či odvolání se. „Jde o tisíce případů v celé České republice. Ministerstvo dělá vše pro to, aby skončila co nejrychleji," dodala mluvčí.

Prozatím tak platí několik opatření, automaty musejí být například vypnuté od sedmi hodin ráno do dvou odpoledne.

Na kontrolu podniků se v posledním týdnu zaměřili také brněnští strážníci. „Od pondělí do čtvrtka jsme prohlédli 104 provozoven, z čehož dvacet porušilo městskou vyhlášku. V patnácti případech jsme objevili automat v provozu mimo stanovenou dobu, čtyřikrát nebyla místnost oddělená a jeden provozovatel stále ještě neodstranil zakázanou reklamu," vyjmenoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Spolupráci úřadů a strážníků si pochvaluje aktivista Martin Svoboda. „Brno je pro ostatní města ukázkový příklad také z toho důvodu, že ohledně hazardu funguje ve vedení města naprostá názorová shoda," shrnul Svoboda, který se zasazuje o plošný zákaz hazardu na území celé České republiky.