Soutěž vrcholí v neděli. V sobotu účastníci soutěžili třeba v kategorii Cup Tasting. V této disciplíně dostane soutěžící osmkrát tři šálky naplněné kávou. Dvě jsou stejné, jedna je odlišná.

Tu musejí hlasitě srkající ochutnavači poznat. „Tentokrát to bylo dost těžké. Správná cuppingová degustace probíhá pomocí hlubší polévkové lžičky. Z té se musí káva pořádně srknout, aby se nápoj dostal i do nosu, protože tam má člověk dostatek receptorů. Bez čichu by nebylo možné správně identifikovat chuť kávy. Někteří soutěžící pak kávu vyplivnou, jiní ji polknou," vysvětlil ochutnavačské techniky jednatřicetiletý barista Michal Kocman.

Kávu však neochutnávali pouze srkající odborníci. Fandit jim a dopřát si potěšení z dobrého nápoje přišli i mnozí jiní. „Můj syn tady soutěží, tak jsem se přišel podívat. Sám piju klasického českého turka. Syn by tedy řekl, že kávě nerozumím. Dnes jsme již ochutnali kávy z Keni, Rwandy nebo Kolumbie a chystáme se i na další," řekl dvaapadesátiletý Josef Bros.

MICHAL KIRŠ