Podle jedné z organizátorek, Kateřiny Landové, jsou dva způsoby, jak se mohou lidé zúčastnit. „Buď se jako dobrovolníci připojí k jedné z už existujících akcí, jejichž seznam najdou na webu, nebo zorganizují úklid vlastní,“ uvedla Landová.

Nahlásit svá vlastní místa k úklidu, na která chtějí lákat dobrovolníky, mohou lidé až do sedmého dubna. „Čím dříve to však udělají, tím více dobrovolníků se o nich dozví,“ upozornila Landová.

Děti zdobily galaktická velikonoční vajíčka na brněnské hvězdárně.
Barevná a třpytivá. Děti na hvězdárně vyrobily galaktická vejce

K akci se pravidelně připojují školy, soukromé firmy a také brněnský magistrát. „Stejně jako loni uklidíme okolí Červeného kopce. Minulý rok jsme tam našli i několik černých skládek, tak to snad letos bude lepší a dobrovolníci nebudou muset stěhovat těžké kovy a pneumatiky,“ uvedla Kateřina Pavlíková z Oddělení strategického plánování brněnského magistrátu.

Už počtvrté se chystá vyrazit uklízet i studentka Martina Zábrdová. „Poprvé jsem na akci byla ještě na gymnáziu. Měli jsme to tehdy povinné, mně se to ale líbilo, tak jsem se rozhodla další rok vyrazit znovu. Místa se snažím střídat, každý rok tak uklízím v jiné městské části,“ řekla.

Ilustrační foto.
Objížďky Zábrdovic: místní chtějí provizorní most