Cukrářka, studentka nebo koncipientka. V tuto chvíli je to jedno. Všechna děvčata nejdřív dostávají čísla. Na poslední chvíli se ještě snaží upravit a nervózně se ohlížejí po sokyních. Cesta k postupu je vrtkavá nejen kvůli vysokým podpatkům. Při představení před porotou se kandidátkám často třesou kolena i hlas.

Jana Svobodová takový strach nemá. Se soutěžemi krásy i s modelingem už má zkušenosti. Je úřadující Miss Horňácko. „Věřím v postup, ale je tu hodně krásných dívek, tak uvidíme," poznamenává Svobodová. Kromě suverénního vystupování zaujala i neobvyklým doplňkem. Pravou ruku jí zdobí sádra. „Poranila jsem se při hasičských závodech," vysvětluje Svobodová porotě.

Z té se na ni usmívá i úřadující Česká Miss Gabriela Franková. „Jsem ještě nervóznější než před rokem. Být předsedkyní poroty je velká zodpovědnost. Zároveň jsem pod neustálým dohledem, ať už diváků nebo třeba soutěžících," vysvětluje Franková.

Moderátor Petr Vágner láká opozdilce ještě v průběhu prvního kola. „Kdo přihlásí soutěžící, která celou soutěž vyhraje, získá deset tisíc korun," oznamuje. Možná i díky tomu se přihlašují další tři dívky.

Zatímco divákům zkracuje dlouhou chvíli zpěvačka Markéta Konvičková, dívky odhazují svršky i stud. Začíná mnohými diváky očekávaná promenáda v plavkách. Krok sem, krok tam a otočka. Některé dívky stačí i mrknout na porotu.

Jejich výkonům přihlížejí často i rodiče. Dcery podporují, ale na soutěž mají svůj názor. „Jsem ráda, že ji kamarádi přihlásili až teď, když je jí dvacet. Má z toho alespoň rozum. Dřív bych se o ni bála," říká Lydie Šedová.

Ve třetím, posledním, kole podrobuje dívky výslechu porota. Chce poznat i osobnost soutěžících. „Nehledáme jen další modelku, ale hlavně sympatickou osobnost a usměvavou tvář," vysvětluje Cornová.

Z brněnského castingu postoupilo sedm dívek do celostátního semifinále. To se uskuteční šestnáctého prosince ve Špindlerově Mlýně. Závěrečný galavečer s korunovací nové královny krásy pak bude v březnu v Praze. A co čeká vítězku? Velká změna. „Soutěž mi úplně změnila život," tvrdí brněnská rodačka Franková.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ