„Hodinky k nám dorazily přímo ze Švýcarska. Brno je první zastávka na jejich cestě po Evropě,“ uvedl Dalibor Hanák ze stejnojmenného klenotnictví a hodinářství v Rašínově ulici, kde jsou hodinky vystaveny.

Dvanácti kusům většinou dámských hodinek vévodí exemplář za více než šest set tisíc korun. „Jsou to hodinky z modré keramiky se sázením z osmnácti karátového zlata,“ popsal podrobně Hanák.

Keramika a brilianty jsou podle něj to hlavní, čím se kolekce švýcarských hodinek odlišuje. „Pracovat s keramikou v hodinářství je úctyhodné. Kromě toho v této kolekci je použita keramika bílá, růžová nebo modrá, což se jen tak nevidí,“ objasňuje hodinář.

Kromě nich si Brňané mohou prohlédnout i celozlaté hodinky nebo hodinky s krystaly syntetického diamantu.

Všechny kousky si může během víkendu i příštího týdne kdokoliv na vlastní kůži vyzkoušet. „Koupit je ale nejde. Celá sbírka musí putovat zase o dům dál. Lidé si je mohou nechat objednat,“ uvedl Hanák.

O náramkové poklady prý bude během následujících dní pečlivě postaráno. „Jak ale neřeknu. Pouze můžu říct, že jsme posílili bezpečtnostní opatření,“ dodal Hanák.

Hodinky milionářů. Z výstavní putovní kolekce švýcarských hodinekHodinky milionářů. Z výstavní putovní kolekce švýcarských hodinek

Hodinky milionářů. Z výstavní putovní kolekce švýcarských hodinek