Lidé se v sobotu hromadí v areálu pivovaru už od dvanácti hodin. Fandové Komety se pak shlukují zhruba kolem druhé odpoledne. „Ach jo, to je zase lidí. To zase budou fronty," komentuje proudy lidí už na Mendlově náměstí Roman Karásek.

Nejčernější předpovědi se ale naštěstí neplní. Minimálně u stánku s pivem. Těch je totiž dost a zatím před každým postává jen pár lidí. „To jsem nečekal. Byl jsem na dni otevřených dveří před dvěma roky, stánků bylo pár a v každé frontě tehdy bylo asi sto lidí," je spokojený Karásek.

Horší je to na první scéně hudebního festivalu, který den otevřených dveří doprovází. Fronty na pivo a občerstvení nejsou příliš dlouhé, ale neplatí to pro frontu na autogramiádu hráčů modrobílého klubu. Tvoří se především proto, že hráči jen sedí a nepodepisují. Zahájením autogramiády má být až křest nového dresu hokejového klubu.

Ten se ale oddaluje. Pět minut po půl třetí, kdy měl křest podle původních plánů začít, se z fronty ozývá pískot. A také reptání. „Chápu, že se mohlo něco zdržet s křestem. Ale proč nás nepustí k hráčům, když tu sedí?," nelíbí se Pavlu Šebkovi.

Na pódiu se přesto začíná něco dít. Objevují se členové Filharmonie Brno a usedávají na svá místa. Deset minut před třetí se mikrofonu ujímá moderátor. „Omlouvám se za zdržení, ale přeci jen nazvučit takové těleso, jakým je filharmonie, trvá nějakou dobu. Teď už můžeme začít," říká.

Filharmonici se ujímají svých nástrojů a prostranství rozeznívají tóny skladby Vltava od Bedřicha Smetany. Po odeznění posledních tónů sklízí muzikanti dvakrát za sebou velký a zasloužený potlesk.

Dvanáctka má význam

Na pódium pak míří kapitán Komety Leoš Čermák a manažer pivovaru Starobrno Petr Syřiště. Křtít dres nebudou ani vodou, ani vínem, ale novým starobrněnským extrachmeleným dvanáctistupňovým pivem. „Dvanáctka má velký význam. Brno už sedmačtyřicet let čeká na dvanáctý hokejový titul, dvanáctku nosí také kapitán komety Čermák," říká Syřiště.

Sklízí za to potlesk, který se ovšem vzápětí mění v nespokojené výkřiky. „Dvanáctka je nejlepší pivo, které u nás v Čechách vaříme," dopouští se totiž mezi Brňany neodpustitelného omylu Syřiště. Vzápětí se proto opravuje a mluví o Moravě.

Kapitán Komety pak jen odpovídá, jak důležitý je pro hokejistu dres. A oba jej polévají pivem.

Brňané nejsou z nového dresu nadšení, ale ani zklamaní. „Je dost podobný těm minulým, takže asi v pořádku. Zajímavé je, že má logo pivovaru na srdci," komentuje Jan Malý.

To ale už opět berou do rukou své nástroje filharmonici. A začínají první tóny Ódy na radost, kterou přišel zazpívat starosta Starého Lískovce Vladan Krásný s textem Ódy na Kometu, který zpívají fandové na stadionu. „Jde z toho mráz po zádech, už se těším zase na extraligu," svěřuje se Lukáš Andrle.

Po Ódě se konečně dostávají fandové k hráčům. Ti, kteří už ulovili podpis, si vyrážejí užít zbytku dne v pivovaru. Až do noci je budou bavit popové a rockové kapely, soutěže a v neposlední řadě hektolitry piva.