Rodičce byl po celou dobu nablízku její manžel. „Zhroutil se mi svět, ale musel jsem být silný. Potřeboval mě můj malý syn. Denně jsme manželku navštěvovali s nadějí, že se miminko podaří zachránit,“ svěřil se Eliščin otec Vojtěch Votava.

Sedmadvacetiletá žena měla výdutě v mozku a trpěla epilepsií. V šestnáctém týdnu těhotenství ji partner našel doma v bezvědomí. Vyšetření potvrdilo smrt mozku způsobenou vnitřním krvácením. „Její stav byl neslučitelný se životem, ale pokračovali jsme se záchranou plodu,“ popsal přednosta kliniky anesteziologie Roman Gál.

Kurzy první pomoci.
Policisté se učí oživovat lidi i zvládnout nouzový porod

Lékaři nechali plod v těle matky vyvíjet 117 dnů. „Péče byla složitá. Každý den jsme pečlivě sledovali vitální funkce a hlídali jsme jeho výživové potřeby,“ vysvětlila vedoucí lékařka Iveta Zímová.

Plod nabíral váhu a v polovině srpna se zdravá dívka narodila ve třicátém pátém týdnu císařským řezem. Měla 2130 gramů a 42 centimetrů. S jejím narozením však skončil život matky, kterou odpojili od dýchacích přístrojů. Dítě je nyní v péči rodiny.

Zdroj: Youtube

Podobných případů lékaři ve světě zaznamenali dosud pouze dvacet.