S opravami chce Berousek začít už letos na podzim. O plánech už řekl i brněnským památkářům. Stavba má totiž od roku 2010 památkovou ochranu. „Informoval nás, že pracuje na dokončení projektové dokumentace. Konkrétnější termín rekonstrukce ale neřekl," vysvětlil ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Část hotelu se má vrátit do původní podoby z roku 1928, kdy začal fungovat. „Týká se to kavárny a také některých společných prostor. Naopak se částečně změní dispozice hotelové části budovy. Vše ale určí až projektová dokumentace," popsal Vácha.

Desítky let očekává opravu brněnský architekt Ivan Ruller. Zásadní je podle něj zachovat některé prvky, které k hotelu neodmyslitelně patří. „Rozhodně bych neměnil fasádu, která odpovídá tehdejšímu charakteru architektury. Zachoval bych i prostorový koncept kavárny a restaurace, který je vzhledem k rozměrům hotelu opravdu ojedinělý," zdůraznil Ruller.

Ne všechno se však podle něj má vrátit do původní podoby. Část s hotelovými pokoji je podle něj klidně možné zmodernizovat.

Kolik má oprava památkově chráněné budovy stát, zjišťoval Brněnský deník Rovnost přímo od Berouska. Ten odmítl jakákoli vyjádření. Jisté ale je, že nemůže počítat s evropskými dotacemi. Pro letošní rok totiž není možné čerpat dotace do oblasti cestovního ruchu. Přispět může město. „Zatím jsme ale žádnou oficiální žádost nedostali," poznamenal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.