„Růst hub se na Brněnsku oproti minulým rokům mírně opozdil,“ řekl známý mykolog Václav Koplík z Hodonínska. Zatímco na Vysočině rostly houby už brzy na jaře, na jihu Moravy začaly růst až na konci června. Houbaři si tak svůj půst vynahrazují a pouliční prodavače lze potkat skoro na každém rohu.

Pravidelně nejčastějším stanovištěm houbařů je Zelný trh, kde je nabídka hub největší. Obchodníci ale prodávají i na jiných místech, například na České.

„Zrovna včera jsem je tam potkala. Prodávali praváky a já jsem dostala obrovskou chuť na smaženici,“ popsala své zkušenosti s houbaři Brňanka Eva Sobotková. Lidé stále raději sbírají houby sami, ale ani prodejci si nemohou stěžovat. „My si houby sbíráme sami nebo je máme od známých,“ řekla Hana Oherová. Strach z jedovatých hub však hodně lidí přivede spíš k stánkařům.

„Já mám k tomuto způsobu prodeje své výhrady, lidem bych doporučil, aby si raději ověřili, zda má prodejce licenci,“ vyjádřil své obavy Koplík. Nově totiž musí houbaři, kteří chtějí své úlovky zpeněžit, dostat od kraje licenci, která však neplatí na všechny druhy hub. Podle Koplíka má tuto licenci pouze několik desítek prodejců.

Úroda však není nijak neobvyklá, houby rostou stejně jako v předešlých letech. Přesto houbaři, kteří už mají svá zaručená místa, pravidelně naplní své košíky až po okraj. „Já osobně moc nechodím, ale prý je hodně praváku na Lesné,“ dodala Sobotková. Podle Václava Koplíka by mohlo větší množství hub narůst pokud vydrží předpověď meteorologů, že do konce července bude hodně srážek. „To by houbám pomohlo, ale vinaři by radost neměli,“ sděluje s úsměvem Koplík. Většina houbařů vyráží už brzo ráno, kdy se dá hub najít nejvíc. „Já jsem byl na houby o víkendu, docela už rostou, ale byl jsem až večer, takže se to špatně posuzuje,“ řekl houbař Lukáš Anetta.

Nejčastěji si lidé pletou horčák s pravákem, které teď hodně rostou. Odborníci ale varují před jedovatými houbami, které teď začaly víc růst. Doporučují lidem raději sbírat jen houby, které dobře znají. „Pokud váháme, jestli je houba jedlá, měli bychom raději navštívit odborníka nebo lépe houbu vůbec netrhat,“ upozorňuje Koplík. Pro Brňany funguje mykologická poradna přímo na Zelném trhu v Moravském zemském muzeu.

Barbora Kozlová