Letošní rok byl na jižní Moravě extrémně suchý. Hub bylo málo a i otrávených lidí proto bylo méně než obvykle. Nynější teplé počasí však může houbařskou sezonu o pár týdnů prodloužit, protože houby rostou až do prvních mrazů,“ uvedl Vladimír Antonín z houbařské poradny v Moravském zemském muzeu v Brně. A teploty pod nulou zatím meteorologové nečekají.

V pondělí na několika místech jižní Moravy dokonce padly teplotní rekordy. V Brně teplota 17,6 stupňů předčila údaj z teplého podzimu roku 1996. Ve Strážnici na Hodonínsku padl dokonce osmatřicet let starý rekord. Odpoledne tam bylo necelých jedenadvacet stupňů. V roce 1970 tam bylo o dva stupně méně.

V druhé polovině tohoto týdne se však ochladí. Přiženou se mraky a občas zaprší. „V pátek by mělo být asi dvanáct stupňů a přibude dešťových srážek. Nejvyšší průměrné teploty na jižní Moravě začátkem listopadu jsou však deset až osm stupňů, takže i o víkendu budou dva až čtyři stupně nad normálem,“ podotkla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Plný košík od smrku

Zatím na Moravu stále vane teplý vítr od jihu, který vysušuje půdu. A to houbám nesvědčí. „Z otevřených prostor a listnatých lesů houby mizí. Z jehličnatých lesů lidé naopak stále nosí plné košíky,“ upřesnil Antonín. Domů si pak přinesou hlavně smrkové hřiby, bedly, čirůvky fialové, strmělky, hlívy ústřičné i suchohřiby. Pozor si musí dávat na smrtelně jedovaté muchomůrky tygrované a zelené, které také stále rostou.

Košík suchohřibů si v neděli domů donesla Jindra Zmeškalová z Brna. „Jezdíme sbírat houby k Tišnovu. Nebylo jich moc, ale sem tam jsme ještě něco našli,“ řekla. Houby miluje také Marie Žaloudková z Brna. „Dřív jsem sbírala hodně, teď už moc nemůžu. Mám ráda smaženici nebo guláš z václavek. Ty jsou ale tvrdé a musí se vařit tak hodinu,“ poradila Žaloudková.

Právě trsy žlutohnědých hub, které dostaly své jméno po svatém Václavovi, zřejmě přiotrávily dva lidi, kteří tento podzim ošetřili lékaři ve svatoanenské nemocnici. „Nebyly to těžké případy. Oba pacienti si totiž houby jen špatně připravili nebo je špatně skladovali. Zůstali u nás jeden až dva dny na pozorování,“ uvedla asistentka ředitele nemocnice u svaté Anny Petra Veselá.

„Mohly to být václavky, modráky nebo čirůvky fialové. Když se z nich udělají rychlé praženice, způsobují nevolnost. Žádné vážnější otravy letos nebyly,“ dodal Antonín, který dělá mykologické rozbory pro brněnské nemocnice.

Nikdo z lidí na jižní Moravě proto neměl zážitek jako Larisa Duhintsová, která se otrávila houbami před třemi lety. „Sbírali jsme vše, co se nám zdálo jedlé, až byl košík pěkně barevný. Udělala jsem smaženici, pak se mi udělalo špatně a prostor kolem se začal křivit,“ popisuje Duhintsová. V nemocnici se lekla hadice, kterou jí chtěli doktoři vypumpovat žaludek. Nakonec se jí postupně udělalo dobře. Houbám se od té doby vyhýbá.