První návštěvníci se do zahrad podívají v roce 2020. "Zahrada, rozkládající se na jihozápadním svahu strmého hradního kopce, je naprosto mimořádná, ale stejně mimořádná je bohužel její zanedbanost. Na její obnovu jsme získali peníze z fondů Evropské unie," uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Celá obnova vyjde na téměř sto dvacet milionů korun, většina částky pochází právě z evropských fondů.

Geologický průzkum ukázal, že se v zahradě nacházely různé vodní prvky. Ty se při rekonstrukci obnoví, stejně jako třeba turecké lázně nebo čínský pavilon. "Nový návštěvnický okruh, jenž v zahradě vznikne, bude znamenat přilákání dalších turistů nejen na hrad, ale i do regionu. Jelikož bude zahrada něčím unikátním, může přilákat i lidi, kteří už dříve hrad navštívili. Pernštejnská vrchnostenská zahrada je skrytým pokladem, který se nyní podaří zpřístupnit," poznamenal premiér Bohuslav Sobotka, který ve čtvrtek slavnostně zahájil projekt obnovy zahrady.

Zahrady si prohlédnou i nepohybliví lidé, kteří se až k hradu nedostanou. "Nový okruh a expozice, která vznikne v spodní části zahrad, bude přístupná právě i jim," zdůraznil premiér.

On sám hrad navštívil již několikrát. "Jezdil jsem sem ještě jako školák, dnes hrad navštěvuji s dětmi. Pernštejn má mimořádné kouzlo a doufáme, že zahrady ještě zvýší jeho návštěvnickou atraktivitu. A snad přiláká i filmaře," uvedl Sobotka.

Práce na opravách mají začít za rok. "V devatenáctém století, tedy v době největšího rozkvětu zahrad, bylo na místě nejvíce hrušní. A právě hruška se stane symoblem obnovených zahrad," podotkla Goryczková.