Na nádvoří příhrádku se snáší déšť, přesto za brány hradu míří desítky lidí. Hlavně rodiny s malými dětmi. „Nechtěla jsem, aby se dcery celý den koukaly na televizi, tak jsme si udělali aspoň krátký výlet," vysvětluje Mariana Kabelková. Dětem kupuje chlebové placky od pekaře. Pro zahřátí si můžou návštěvníci v hradní vinotéce koupit svařené víno a horkou medovinu.

Zájemci si mohou prohlédnout i několik panelů připomínajících historii hradu. Poprvé byl zmíněn ve dvou listinách datovaných v Prostějově 31. prosince 1213. Český král Přemysl Otakar I. a jeho mladší bratr, moravský markrabě Vladislav Jindřich tam na listinách určených pro řád johanitů uvádějí jako svědka Štěpána z Veveří. Je to tedy písemný důkaz, že v té době již hrad existoval," upozornila vedoucí správy hradu Lenka Florková.

Program přilákal i brňanku Ludmilu Piskorovou. „Ještě nikdy jsem nebyla na hradě v zimě. Doufala jsem, že by mohl napadnout sníh a já bych si užila tu pravou sváteční atmosféru, ale i tak je to pěkné. Žádné davy, jako tomu bývá v létě. Je to tu takové trochu smutné a ponuré. Tak si představuji, jaké to asi muselo být ve středověku, když na hradě lidé běžně žili," směje se důchodkyně.