VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hrad Veveří zahalila vůně uzeného

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/– Nejlepší uzené je to, které se dělá s láskou, prozrazuje tajnou ingredienci svého receptu výrobce uzeného masa z Rosic u Brna, které loni na hradě Veveří u brněnské přehrady chutnalo nejvíce návštěvníkům, Lubomír Hadač. Letos přijel titul nejlepšího uzenáře na Slavnosti moravského uzeného obhájit. Konkurenti jsou ale rozhodnutí bojovat. O vítězi letošních slavností rozhodne porota složená z návštěvníků. Slunečné počasí slibuje, že bude mít tisíce členů.

8.2.2014 3
SDÍLEJ:

Na nejrůznějších dobrotách z uzeného si o víkendu pochutnali lidé, kteří dorazili na hrad Veveří.Foto: DENÍK/Attila Racek

Souboj se odehrává na nádvoří hradu. Každý ze soutěžících tady má svůj stánek, ve kterém se snaží přesvědčit, že právě jeho výrobky jsou nejlepší. „Letos přijelo šest řezníků a uzenářů. Pět z nich tady soutěžilo už loni. Všichni své výrobky připravují z nejlepších surovin a připravují je bez zbytečných chemických dochucovadel," představuje soutěžící organizátorka akce Anna Krutová. Dodává, že všechny výrobce si dopředu sami ověřili. Svého favorita ale prozradit nechce.

Na nádvoří je ruch jako na středověkém trhu. Ze všech stran se překřikují hlasy jak prodávajících, tak nakupujících. Každý z prodejců má svou metodu, jak přesvědčit, že právě on nabízí zákazníkům to nejlepší. „Přesto, že se jedná o slavnosti moravského uzeného. Neprodáváme jen to, připravili jsme si pro lidi také další speciality jako klobásky s portským vínem nebo s fíky a mnoho dalšího. Vybere si každý," láká zákazníky ke svému stánku šéf Havlíčkova řeznictví a uzenářství z Třebíče Tomáš Havlíček.

Dodává, že pokud chce zákazníkům nabídnout jen to nejlepší, je jasné že klobásku nemůže vyrobit za pár korun. „Proto jsou ty ceny vyšší než v supermarketech. Kvalita a také chuť je pak ale nesrovnatelná," myslí si řezník.

Přikyvuje také jeho soupeř prodávající opodál Milan Nepustil, zatím co krájí uzené, maže na chleba domácí paštiku a zároveň vtipkuje se zákazníky. „Ochutnejte naše uzené. Tak přeci máte dvě ruce, tak se neostýchejte," vybízí ženu s manželem k ochutnávce Nepustil.

Žena je nadšená z paštiky. Hned si jednu sklenici kupuje domů. „Byli jsme tady už loni a moc nám chutnalo. Nakoupili jsme toho tolik, že jsme to neměli jak odnést. Letos jsme si proto vzali tašky," směje se Marie Kleptová při přesunu k další ochutnávce.

Další pár se prodírá k hlasovacím urnám. „Chutnalo nám všude. Proto teď nevíme, kterému uzenáři dát hlas za nejlepší uzené," rozhoduje se Milan Ouzký. Nakonec s manželkou dají hlas každý někomu jinému. Hlasy od všech návštěvníků se sečtou zítra ve tři hodiny odpoledne. „Ten, kdo jich bude mít nejvíc, vyhraje titul," vysvětluje Krutová.

Za vstup na slavnosti návštěvníci hradu zaplatili sto korun. „V ceně jsou zahrnuty právě ochutnávky. A pak také ovarová polévka," popisuje organizátorka. Připraven je po celý víkend také doprovodný program. „Uvaří nám kuchař z brněnské restaurace Bohéma. Soutěžilo se také v pojídání knedlíku plněných uzeným," vypráví Krutová. Očekává, že za dva dny, po které slavnosti trvají, na Veveří přijede tak čtyři tisíce lidí.

Autor: Michaela Římanová

8.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT