Souboj se odehrává na nádvoří hradu. Každý ze soutěžících tady má svůj stánek, ve kterém se snaží přesvědčit, že právě jeho výrobky jsou nejlepší. „Letos přijelo šest řezníků a uzenářů. Pět z nich tady soutěžilo už loni. Všichni své výrobky připravují z nejlepších surovin a připravují je bez zbytečných chemických dochucovadel," představuje soutěžící organizátorka akce Anna Krutová. Dodává, že všechny výrobce si dopředu sami ověřili. Svého favorita ale prozradit nechce.

Na nádvoří je ruch jako na středověkém trhu. Ze všech stran se překřikují hlasy jak prodávajících, tak nakupujících. Každý z prodejců má svou metodu, jak přesvědčit, že právě on nabízí zákazníkům to nejlepší. „Přesto, že se jedná o slavnosti moravského uzeného. Neprodáváme jen to, připravili jsme si pro lidi také další speciality jako klobásky s portským vínem nebo s fíky a mnoho dalšího. Vybere si každý," láká zákazníky ke svému stánku šéf Havlíčkova řeznictví a uzenářství z Třebíče Tomáš Havlíček.

Dodává, že pokud chce zákazníkům nabídnout jen to nejlepší, je jasné že klobásku nemůže vyrobit za pár korun. „Proto jsou ty ceny vyšší než v supermarketech. Kvalita a také chuť je pak ale nesrovnatelná," myslí si řezník.

Přikyvuje také jeho soupeř prodávající opodál Milan Nepustil, zatím co krájí uzené, maže na chleba domácí paštiku a zároveň vtipkuje se zákazníky. „Ochutnejte naše uzené. Tak přeci máte dvě ruce, tak se neostýchejte," vybízí ženu s manželem k ochutnávce Nepustil.

Žena je nadšená z paštiky. Hned si jednu sklenici kupuje domů. „Byli jsme tady už loni a moc nám chutnalo. Nakoupili jsme toho tolik, že jsme to neměli jak odnést. Letos jsme si proto vzali tašky," směje se Marie Kleptová při přesunu k další ochutnávce.

Další pár se prodírá k hlasovacím urnám. „Chutnalo nám všude. Proto teď nevíme, kterému uzenáři dát hlas za nejlepší uzené," rozhoduje se Milan Ouzký. Nakonec s manželkou dají hlas každý někomu jinému. Hlasy od všech návštěvníků se sečtou zítra ve tři hodiny odpoledne. „Ten, kdo jich bude mít nejvíc, vyhraje titul," vysvětluje Krutová.

Za vstup na slavnosti návštěvníci hradu zaplatili sto korun. „V ceně jsou zahrnuty právě ochutnávky. A pak také ovarová polévka," popisuje organizátorka. Připraven je po celý víkend také doprovodný program. „Uvaří nám kuchař z brněnské restaurace Bohéma. Soutěžilo se také v pojídání knedlíku plněných uzeným," vypráví Krutová. Očekává, že za dva dny, po které slavnosti trvají, na Veveří přijede tak čtyři tisíce lidí.