Poslední srpnová sobota nepatří jen hradům a zámkům, jak napovídá název. Speciální noční program si letos připravily i brněnské vily Tugendhat, Stiassni, Löw-Beer i Jurkovičova vila.

Možnost spojit hudební prožitek s prohlídkou brněnské perly moderní architektury nabízí vila Tugendhat. Od šesti hodin místní zahradu rozeznívá koncert skupiny Zrní. „Je vyprodaný. Přišla více než stovka lidí,“ popisuje ředitelka vily Iveta Černá.

Na noční koncert se přišla podívat i Veronika Mikulová z Brna. „Kamarádi architekti jsou nadšení hlavně z budovy, úžasná je ale i atmosféra. Ve spojení s noční prohlídkou je takový koncert skvělý nápad,“ komentuje na místě.

Výstava dobového tisku ze srpna 1968 v Moravské zemské knihovně
Lidé si na výstavě přečtou noviny ze srpna roku 1968

Po skončení se z posluchačů stávají návštěvníci vily. Organizátoři připravili pět zkrácených půlhodinových prohlídek, zájem o ně byl obrovský. „Líbí se nám tu všechno, včetně zahrady. Hrozně zajímavý nám přijde nezvykle velký obývák,“ říká při jedné z nich Zuzana Tichá, která si budovu přišla prohlédnout s rodinou.

Do časů, kdy sloužila jako luxusní vládní ubytování pro významné návštěvy, se večer vrací i návštěvníci vily Stiassni. „Na zahradě lidé procházejí několik stanovišť, které připomenou doby branné povinnosti. Například airsoftová střelnice, ukázky výstroje a techniky příslušníků SNB nebo dobový hasičský vůz,“ popisuje kastelánka vily Kateřina Konečná.

Interiér vily voní tematickou květinovou výzdobou, v jídelně zase prostřeli podle dobových fotografií přesně tak, jako když před lety k chodu zasedl Edvard Beneš. Sedí dokonce i zasedací pořádek.

Spokey Rainbow Run na brněnském výstavišti
Nebe zbarvil duhový běh. Pomoci chlapci se svalovou dystrofií přišly stovky lidí

O půl osmé vila Stiassni hostí i vernisáž výstavy Brnem textilním. „Vila Stiassni nabízí na toto odvětví jiný pohled. Výstava ukazuje místa, kde látky v minulosti vznikaly. Dnes mnohdy ani při průchodu brněnskými ulicemi nevíme, že většina z domů byly textilky,“ vysvětluje kurátorka výstavy Michaela Ryšková.

I tady od večer začínají komentované prohlídky. Netradičně se zaměřují na návštěvy prezidentů. „Dozvěděla jsem se některé zajímavé fakty o vile, které jsem předtím neznala. V deset hodin pak zamíříme i do Löw-Beerovy vily, na večerní prohlídce jsem ještě nebyla, takže se těším,“ komentuje na místě návštěvnice Renata Macholdová.

Právě potemnělou zahradou vily Löw-Beer už zní o pár kilometrů dál rock’n’rollové i folkové hity. Uvnitř se návštěvníci výjimečně dívají i do netradičních prostor, například na půdu, do knihovny nebo do zlatého pokoje. I zde jsou prohlídky plně obsazené.

Ve svitu hvězd ožívá také Jurkovičova vila, která letos zve na výstavu věnovanou Dušanu Jurkovičovi. „Lidé se mohou například dozvědět, že to byl jeden z prvních příznivců komentované prohlídky vily, nebo že miloval stolní tenis. Ten si u pingpongového stolu mohou zahrát na zahradě i návštěvníci,“ upřesňuje za vilu Michaela Paučo.

 Eva oslavila sedmnáct. Díky elektrickým výbojům a policii
Eva oslavila sedmnáct. Díky výbojům a policii