Do konce října jsou ještě v Lednici na Břeclavsku přístupné všechny prohlídkové okruhy. „Poté bude otevřeno o víkendu a ve státní svátky. Tak pokračujeme až do Vánoc, kdy bude přístupný jen první prohlídkový okruh a palmový skleník,“ popsala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

V lednu zámek úplně zavřou, s návštěvníky se rozloučí adventním programem. „Chystáme výzdobu podle knížecích tradic nebo adventní koncert v kapli,“ doplnila Holásková.

Od října do března platí zimní otevírací doba také na brněnském hradu Špilberk. „Hrad je přístupný od devíti do sedmnácti hodin. Otevřeny jsou aktuální výstavy, kasematy a rozhledna. Přes týden jsou naopak zavřeny stálé expozice, které jsou přístupné pouze o víkendech a o svátcích. V pondělky máme vždy zavřeno,“ popsal změny mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Na plaveckém stadionu Lužánky přibyde od příštího roku nové wellness. Na Brňany čeká whirpool i sauny.
Nové wellness si Brňané užijí už v květnu na plaveckém stadionu Lužánky

Stejně jako v Lednici oslaví advent také na znojemském hradě Bítov. Na příchozí tam čeká vánoční výzdoba a drobné občerstvení v hradní kuchyni doplněné vánočním punčem. „Otevírací doba se u nás nijak nemění,“ sdělil kastelán Jan Binder.

Otevírací dobu nechávají při starém také na brněnském hradě Veveří. Lidé mohou navštívit třeba expozici věnovanou Lucemburkům.