Miliony korun získají radnice některých brněnských městských částí na úpravy prostranství u paneláků. Peníze rozděluje každoročně Ministerstvo pro místní rozvoj ČR v programu Podpora regenerace panelových sídlišť. Ministerstvo může zaplatit až sedmdesát procent nákladů na projekty radnic.

Jedno sídliště získá nejvýš čtyři miliony. „Už máme potvrzené, že se nám tuto maximální částku podařilo dostat. Začátkem týdne jsme tak mohli vypsat zakázku na rekonstrukci jednoho hřiště v Moldavské a dvou v Uzbecké ulici. Letos z peněz plánujeme také upravit dvory mezi domy v Moldavské ulici a stavbu jednoho speciálního hřiště nad areálem tělovýchovné jednoty Tatran," oznámil místostarosta brněnské městské části Bohunice Antonín Crha. Speciální hřiště podle něj využijí díky různým posilovacím atrakcím i dospělí.

Ministerstvo letos mezi sídliště rozdělí téměř sto padesát milionů korun. „Cílem tohoto programu je podpora regenerace veřejného prostranství u sídlišť nad sto padesát bytů. Radnice své žádosti zasílaly do poloviny února. Nyní dokončujeme výběr těch úspěšných," uvedl mluvčí ministerstva Marek Ženkl. Ministerští úředníci posuzují především význam projektů pro vzhled sídliště i jeho přínos pro obyvatele.

Čtyři projekty

Mezi městskými částmi, kterým dotace už ministerstvo potvrdilo, jsou například i brněnské Řečkovice. „Podařilo se nám získat tři a půl milionu korun na čtyři konkrétní akce. Opravíme například hřiště pro děti i dospělé mezi bytovými domy v Letovické ulici, nový povrch dostane parkoviště za základní školou na Horáckém náměstí," sdělil tamní starosta Marek Viskot.

Řečkovičtí se mohou těšit také na nová parkovací místa. „Dvanáct jich vznikne před bytovými domy v ulici Vlasty Pitnerové. Stavební práce na všech projektech začnou už v červnu," doplnil Viskot.

Naopak na potvrzení, zda letos peníze získají, čekají ještě v Kohoutovicích. „Loni jsme dostali více než tři a půl milionu. Díky nim jsme opravili prostor před základní školou v Pavlovské ulici. Ten nyní slouží jako náměstí. Letos jsme také požádali o podporu, chceme upravit zeleň v ulicích, přidat lavičky a odpadkové koše a postavit nová a opravit stará dětská hřiště. Stále také hledáme nové lokality vhodné pro parkovací místa," řekl starosta Kohoutovic Petr Šafařík.

Podobně jsou na tom i ve vinohradském sídlišti. „V roce 2011 jsme díky dotaci upravili park na Pálavském náměstí. Letos jsme žádali o další peníze. Chceme pokračovat už ve čtvrté etapě regenerace sídliště. Pokud se dočkáme peněz od ministerstva, vysadíme nové stromy a postavíme lavičky. Letos žádáme zhruba o dva miliony," informoval starosta Vinohrad Jiří Čejka.

Pokud se radnicím letos nepodaří dotace získat, mohou o ně požádat i příští rok.