Neběhej po ulici a běž si hrát na prolézačky, tam je bezpečněji. Takové rady nemusí vždy platit. Příkladem toho jsou dětská hřiště v brněnské městské části Bosonohy. Tři museli zbourat, na jedno zakázat vstup. Vybavení totiž ohrožovalo zdraví.

„Při zkoušce zachycení hlavy v otvorech na hřebeni střechy jsme zjistili, že může dojít k velmi vážnému úrazu až uškrcení. Část konstrukce je navíc uhnilá a celý domek značně nestabilní. V žádném případě to neodpovídá bezpečnostním normám,“ stojí v posudku, který si nechalo udělat vedení Bosonoh.

Zpráva v tomto případě mluví o dětském hřišti v ulici Za vodojemem, které už nestojí. Kontrola podobného zařízení ve Vzhledné ulici přinesla ještě víc šokující výsledky.

„Odhalila osmdesát chyb a technik nám přikázal, abychom všechny prolézačky a další věci odstranili. Dostali jsme od brněnského magistrátu půlmilionovou dotaci, takže jsme všechno zbourali minulý týden,“ uvedl bosonožský radní Petr Juráček.

Hřiště na frekventovaném místě u školy ale dál stojí. Přestože je staré teprve čtyři roky, je na odpis. „Nemáme peníze na jeho zbourání, přestože je nebezpečné. Chceme to udělat za rok,“ řekl Juráček a dodal, že všechna zrušená hřiště nakonec opět obnoví.

Maminku Petru Chválovou informace o stavu hřišť překvapila. „Vůbec jsem to netušila. Budu si teď muset dávat větší pozor,“ prohlásila.

Sadovnictví Líšeň, které hřiště postavilo, vinu odmítá. „Nedělají údržbu. Když se něco používá, tak se to opotřebuje,“ řekla Stanislava Kozlová.