Nenadálý vzestup a ještě rychlejší pád. Nejmladší brněnský starosta, sociální demokrat Michal Bortel byl ve funkci šéfa městské části Brno-střed jen něco málo přes rok. V prosinci po výzvě koaliční ODS odstoupil. Ve středu oznámil, že opustí také post zastupitele.

„Důvodem mého rozhodnutí je snaha zklidnit situaci v zastupitelstvu městské části. Tímto krokem i příchodem nových lidí do vedení radnice se snad vrátíme k řešení věcných problémů,“ doufá Bortel.

Bortelovu prohlášení předcházelo dlouhé jednání obou koaličních stran. „Dohodli jsme na něm nejen nové personální složení vedení radnice, ale také prioritní body programu, které chceme zapracovat do koaliční smlouvy,“ řekl šéf brněnských sociálních demokratů a člen vyjednávacího týmu Jeroným Tejc.

Oproti původním zprávám, které mluvily o několika dalších jednáních, se občanští i sociální demokraté rovnou dohodli i na obsazení postů starosty a místostarostů. „Starostkou bude Dagmar Hrubá. Jednání bylo konstruktivní a poměrně krátké. Od počátku jsme říkali, že chceme stávající koalici zachovat, a tak jsme s výsledkem spokojení,“ uvedl šéf klubu zastupitelů za ODS Robert Kerndl.

Sociální demokraté ztratili nejdůležitější post na radnici, jako náhradu získají dva místostarosty. „Statutárním zástupcem starosty se stane dosavadní zastupitelský náhradník a člen Městského výkonného výboru ČSSD Dušan Pazdírek. Je to komunikativní a slušný člověk. Druhým místostarostou bude současný zastupitel Ivan Kinzel,“ představil nové radní Tejc.

Dagmar Hrubá se o svém navržení na post šéfky radnice dozvěděla na poslední chvíli. „ Řekli mi to odpoledne na jednání našeho klubu. Pokud mě nakonec zvolí, tak bych ráda pokračovala v tom, co jsem dělala v minulém volebním období,“ prohlásila včera Hrubá, která už starostkou byly v druhé části minulého volebního období.

Brno–střed se bez šéfa ocitlo poté, co na prosincovém jednání zastupitelstva tehdejší starosta Michal Bortel odstoupil. Reagoval tím výzvu koaličních občanských demokratů. Ty k tomu prý přiměla ztráta důvěry zastupitelů ve starostu.

V kuloárech se ale mluvilo o tom, že Bortela stály funkci jeho skandály a snaha odvolat tajemníka úřadu Novotného.