Stavba centra má totiž pokračovat podle jejich původního návrhu. „Věříme, že žalobu stáhneme v řádu jednotek týdnů. I my máme zájem na tom, aby v co možná nejkratší době Janáčkovo kulturní centrum vzniklo,“ uvedl za ateliér architekt Pavel Joba.

Město společnost zažalovala poté, co loni na podzim tehdejší vedení města představilo zcela nový návrh Janáčkova kulturního centra. Druhou podobu budovy vypracovali zástupci sdružení Studia Konior, Nagata Accoustic, Architekti Hrůša a Ateliér Brno.

Nový návrh však neodpovídal již vydanému územnímu rozhodnutí. „Byl o čtyři nebo pět metrů širší a o čtyři metry vyšší než platné územní rozhodnutí. Na již vydané územní rozhodnutí ale není možné postavit větší stavbu než dovoluje, i kdyby to bylo jen o milimetr,“ dodal Joba.

Kvůli nesouladu s již vydaným územím rozhodnutím mohla podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové trvat stavba sálu mnohem déle.

Ačkoliv původně zástupci města počítali s vybudováním centra mezi lety 2018 a 2022, zatím není přesné datu jasné. „Aby stavba začala letos není reálné. Nyní záleží na tom, že obě skupiny architektů jsou schopné se domlouvat na společném postupu. To se poslední dobou nedělo. S architektem Jobou třeba nikdo nekomunikoval, byť měl oprávnění dostávat veškeré informace. Proto jsme se dohodli, že bude komunikace intenzivnější,“ dodala primátorka.

Vizualizace podoby Janáčkova kulturního centra v Brně.
Janáčkovo kulturní centrum? Architekti žalují město

Dokumenty pro stavební povolení aktuálně zpracovává sdružení architektů, jehož zástupci druhý návrh představili. „.Už od března se ale zaměřujeme na jinou linii, než kterou kolega Konior na podzim představil. Plně se jí věnujeme od září, kdy bylo jasné, že jeho idealistická vize není reálná. Podklady pro stavební povolení už proto máme přepracované,“ popsal za sdružení architekt Petr Hrůša.

Architektonickou soutěž na podobu Janáčkova kulturního centra vyhrál návrh Atelieru M1 architekti v roce 2004.

Soutěž na projektanta dokumentace pro stavební povolení druhé etapy budovy zvítězilo sdružení Studio Konior, Nagata Accoustic, Architekti Hrůša a spol a Ateliér Brno. Tým představil loni v září novou podobu koncertního sálu. odlišnou od původního návrhu.

Architekti z ateliéru M1 proto město zažalovali za porušení autorských práv.

Ilustrační foto.
Konec jízd mezi auty? Nové cyklostezky budou, plánují radnice. Začne Žebětín

Janáčkovo kulturní centrum
- O stavbě koncertního sálu uvažují zástupci města od konce devadesátých let.
- Soutěž na jeho podobu vyhráli architekti z ateliéru M1.
- Loni na podzim však tehdejší vedení města představilo zcela nový návrh neodpovídající již vydanému územnímu rozhodnutí.
- Architekti ze studia M1 proto město zažalovali za porušení autorských práv.
- Nyní se s městem dohodli na stažení žaloby. Sál totiž vznikne podle jejich návrhu.