Návštěvníci se ještě ani nestíhají vyškrábat na vrchol kopce a už jsou u prvních stánků. Prezentují se zde například strážníci, kteří ukazují, jak měří rychlost. „A jak moc je to přesné?" ptá se jedna z návštěvnic. „Na tři kilometry v hodině. To potom od výsledku odečítáme," informuje ji jeden ze strážníků, zatímco pomáhá na dálku měřit z parku rychlost aut, která přitom jezdí po náměstí Míru.
Na samotném kopci přímo v sousedství hvězdárny je už nabídka pokusů a experimentů mnohem širší. V těsném sousedství se zde nachází prezentace Masarykovy univerzity, Akademie věd nebo VIDA! Science centra. Asi nejoblíbenějším ze všech stánků je ale ten Mendelovy univerzity. Vyrábí tu totiž mimo jiné zmrzlinu. „Mícháme ochucený jogurt s tekutým dusíkem, který má teplotu skoro dvě stě stupňů pod nulou. Oblíbené je také seřazování několika odstínů žluté barvy podle sytosti, poznávání po čichu několika druhů koření nebo také simulace dojení krávy," říká za stánek Martina Müllerová.
Ukázky pokusů z Mendelovy univerzity si oblíbil také Petr Lenemajer, který na akci dorazil s dcerami. „O festivalu jsem se dozvěděl z médií, ale po Brně visí také hodně plakátů. Vidět výrobu zmrzliny z tekutého dusíku je hodně pěkná podívaná. Atraktivní je ale také rýžování zlata," vychvaluje Lenemajer.
Vyzkoušet si práci hledačů zlata mohou návštěvníci přímo v sousedství výroby zmrzliny. Vyslanci Masarykovy univerzity tu pro zájemce připravili dva bazénky s pískem, mezi kterými se skrývá i zlatý poklad. „Nejde ale o opravdové zlato. Rozstříhali jsme ale na drobné kousky mosazný plíšek a co návštěvníci vyrýžují, to jim nalepíme na papírovou kartičku a odnesou si domů. Technice rýžování se říká šlichování a používá se i nyní při výzkumu usazenin v řekách," uvádí Pavel Pracný, který na stanoviště dohlíží.
Řady zvědavců se ale tvoří také například u stánku, kde mohou pozorovat sinice nebo u dalšího, který se zabývá archeologií. Skoro nekonečná fronta je také uvnitř budovy Hvězdárny, kde na speciálně upravené laserové pistoli mohou přítomné děti zkoušet míření.
V celou hodinu už začíná program ve velkém stanu. Doposud volný prostor rychle vyplňují především děti, na pódiu pro ně totiž moderátor a jeho dvě asistentky chystají další experimenty. „Teď si ukážeme, jak se vyrábí jahodové špagety. Stačí si jen vzít jahodové želé…" popisuje program moderátor, zatímco jeho asistentky chystají vše potřebné. Červeně barevné želé zatím tlačí skrz trubičku, která ústí na připraveném talíři. Za krátkou chvíli už na něm leží smotek červených želatinových špaget. „Tak kdo by chtěl ochutnat," ptá se moderátor převážně dětského publika a v odpověď mu zní mnohonásobný pokřik skoro všech, že by chtěli chuť špaget vyzkoušet.
Festival se na hvězdárně koná už od pátku, kdy se na experimenty chodily dívat především školní výpravy. „I s dneškem dorazilo přes tři tisíce návštěvníků. Hlavním cílem akce je ale ukázat a zpopularizovat vědu veřejnosti," komentuje ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.