Na Kraví hoře se u každého ze stánků hromadí i desítky lidí. Děti i jejich rodiče se už od dopoledne na šestadvaceti stanovištích dozvídají zajímavosti o soužití mezi člověkem a zvířaty. Na jednom ze stánků mohou děti zažít i slepičí život. „Ukazujeme naživo, jaký je rozdíl mezi slepicemi z volného výběhu a těmi z klecového chovu. Děti i dospělé zajímá všechno možné a hodně se ptají. Návštěvníci si u nás mohou zkusit chodit po hřadu, hrabat žížaly z písku nohama nebo si vyzkoušet, jaké to je dívat se na svět očima slepice v kleci,“ komentuje u stánku Veronika Neckářová.

Při průchodu mezi stanovišti děti sbírají žetony se zvířaty. „Od nás dostanou pravidla a mapku Kraví hory a získávají žetony za splnění různých úkolů u stánků. Jen několik desítek minut po začátku akce už jsme tu měli přes pět stovek návštěvníků,“ vyčísluje za organizátory Tereza Kačerovská.

Například u stánku hnutí Duha rozpoznávají nejmenší návštěvníci zvuky různých zvířat. „Například šelmy nebo dravce. Zvuky poznávají dobře, překvapilo nás třeba, že poznají rysa. Na druhou stranu si podle obrázku dost pletou rysa s tygrem, kterého viděli v zoo. Dostanou od nás i stopovací příručky, aby v lese poznaly, komu patří která stopa. Mohou si je i odlít ze sádry,“ říká jedna z pořadatelek Simona Horká.

Den Země přicházejí na prosluněnou Kraví horu oslavit tisíce návštěvníků. „Je nádherné počasí, a tím i hodně lidí. My jsme byli spokojení,“ uvedla třeba Marcela Dvořáková, která na akci přišla s dětmi.

Ilustrační foto.
Nové parky v Brně: brouzdaliště ve dne osvěží, v noci zalije okolní trávník

Například školačce Adélce se nejvíc líbila zvířecí zoo. „Losovali jsme obrázek zvířete a potom jsme hledali, čím se živí. Poznala jsem všechno,“ chlubí se.

Malému návštěvníkovi Kryštofovi se naproti tomu spíše než u zvířecích stánků líbilo u stanoviště firmy Sako. „Bavilo mě, jak jsme uklízeli odpadky,“ svěřuje se.

Z vyhřátého areálu se stovky lidí později odpoledne uchylují i do stínu brněnské Hvězdárny a planetária. Připravené tam pro ně jsou promítání příběhů, které propojí zvířata a vesmír. Uvidí třeba putování zvířátek na hvězdářskou základnu nebo záběry krás jižní Moravy z dronů.

Slaví se i v brněnské zoologické zahradě. Od jedné hodiny odpoledne tam děti i dospělí návštěvníci řeší hry a úkoly na stanovištích. Letošní ročník tam věnují hlavně záchraně zpěvných ptáků v jihovýchodní Asii. „Každý den mizí z lesů této části Asie mnoho zpěvných ptáků. Obvykle se stávají předmětem obchodu. V malých klíckách většina z nich nepřežije více jak několik dní. Ty nejžádanější druhy již z některých ostrovů zcela zmizely a ocitají se tak na pokraji vyhubení,“ vysvětluje účel kampaně za zoo Jana Galová.

Pátý duel finále play-off startuje v třinecké Werk Areně v neděli v pět hodin odpoledne.
Stop senzaci. Kometa chce zlatou tečku za finálovou sérií udělat už v Třinci