Podle jejích zkušeností je pro tyto ženy duchovní rozměr důležitý. „Děvčata se víc těší z křížku na čelo než z hygienických balíčků, které od sociálních pracovníků dostanou," říká sestra Klára, která své zkušenosti shrne ve středu na přednášce v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici. Přednáška začne po osmé hodině večerní.

Sestra Klára upozorňuje, že nikoho nesoudí a že si tyto ženy zaslouží úctu. Člověk podle ní páchá těžký hřích, když jedná vědomě a dobrovolně. „Tato děvčata tak ale vždy nekonají," upozorňuje. A dodává, že za jejich rozhodnutím je často zoufalá peněžní situace nebo problémy v rodině.

Sestra Klára začala s pomocí prostitutkám před osmi lety. „Tehdy si řeholní rodina Milosrdných sester svatého kříže vytyčila za jeden z cílů pomáhat i těmto ženám," vysvětluje. Řehole je rozšířená po celém světě. Například v Indii, kde jsou děvčata k prostituci často nuceny podvodem.

Práci v zahraničí si stihla také vyzkoušet když v roce 2009 tři měsíce pomáhala prostitutkám v Itálii. „Za ten čas jsem promluvila se stovkami žen," říká. Po návratu do České republiky se tento počet ještě rozrostl. „Už jsem se setkala již s víc než tisícovkou žen," upřesňuje.

Podle ní však vždy záleží, zda dívky chtějí pomoci. „Našim cílem není to, abychom děvčata přinutili skončit s tím, co dělají. Chodíme za nimi proto, abychom jim pomohli v dané chvíli," konstatuje.

Většina žen chce podle zkušeností sestry Kláry s prostitucí přestat, mnohé ale nevidí jinou možnost jak se uživit. „Často jim pomůže, když je někdo povzbudí a přijme. Někdy je to prvotní impulz, který nastartuje změny," dodává.

LUCIA TUPÁ