Ministr se s ředitelem nemocnice Josefem Čekalem dohodl, že se pokusí upravit projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC. „Centrum je nedílnou součástí nemocnice. Má ale svůj vlastní rozpočet, ačkoli v řadě věcí jsou obě instituce provázané," poznamenala mluvčí svatoanenské nemocnice Šárka Urbánková.

Zadlužená nemocnice tak nemůže čerpat z evropských peněz, které proudí do výzkumného centra. Budovy, které v posledních letech v areálu vznikly a ve kterých centrum sídlí, patří nemocnici. „Ta také platí například úklid a údržbu. A to táhne její rozpočet dál dolů," řekla Urbánková.

Ministr Němeček se proto s ředitelem Čekalem dohodli zkusit řešit kritickou situaci právě přes ICRC. „Pokusíme se upravit projekt přes Evropskou komisi tak, aby byla provázanost rozpočtů řešená jinak," vysvětlila Urbánková.

Podle Němečka je potřeba jednat rychle. „Vznikne pracovní skupina, která projekt znovu definuje tak, aby byl realističtější a splnitelný," komentoval ministr.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu se zaměřuje na hledání nových metod, technologií a léčiv pro prevenci, včasné odhalení a léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v moderní společnosti.

Jenže nasnadě je další problém. Projekt má zajištěné peníze jen do roku 2015. „Na udržení takto významného vědeckého centra nám ale velice záleží. Budeme se snažit získat peníze z některých projektů a grantů. Doufáme, že nás podpoří i stát," dodala mluvčí.

Podle výročních zpráv se v posledních letech pohybuje hospodářský výsledek mírně v plusu. Problémem jsou ale narůstající dluhy z minulosti. Brněnský ekonom Jiří Šimara nedávno upozornil, že tempo, jakým se dluh zvyšuje, je alarmující. „Ta rychlost je opravdu velká. Výrazný problém je také vysoký podíl závazků po splatnosti. Podle nových pravidel je přitom potřeba faktury platit do měsíce či do dvou. U svaté Anny je to i tři sta padesát dnů, tedy bezmála rok," upozornil ekonom. Nemocnici tak hrozí, že s ní dodavatelé ukončí spolupráci.

Červená čísla

V červených číslech jsou ale i další nemocnice v Brně i v kraji. Závazky Fakultní nemocnice Brno se pohybují okolo jedné miliardy. Hospodaří ale s šestimiliardovým rozpočtem, zatímco svatoanenská nemocnice má rozpočet poloviční. „Ministr Němeček nás ale zatím nenavštíví," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger plánoval kvůli špatné ekonomické situaci fakultních nemocnic jejich sloučení. Několik měsíců dokonce obě zařízení vedl Roman Kraus z Fakultní nemocnice Brno. Plán ale padl s Nečasovou vládou.

Na opačném konci pomyslného žebříčku stojí brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Při zhruba půl miliardovém rozpočtu má závazky ve výši několika desítek milionů korun a příliš nepřevyšují pohledávky. Podle loňského výzkumu organizací Health Care Institute a Czech Credit Bureau je nejlépe hospodařící nemocnicí v republice.