Podle současného starosty Martina Landy z hnutí Žít Brno stálo zřízení infocentra přes šest milionů korun. „Od června, kdy se infocentrum otevřelo, do listopadu přišlo pouze necelých sedm tisíc lidí," upozornil Landa.

S tím ale Šťástka nesouhlasí. „Od prvního dne otevření jsme si vedli statistiky a máme je k dispozici. Do půlky loňského prosince jej navštívilo přes osm tisíc lidí," řekl.

Tisíce na internetu

Tři a půl tisíce lidí podle Šťástky navíc využívalo veřejný internet v infocentru. „To není málo. Zvláště vzhledem k tomu, že Zelný trh je od června jedno velké staveniště. Až opravy skončí, návštěvnost se logicky zvýší," myslí si bývalý starosta.

Podle koalice složené z Žít Brno, ANO, lidovců a zelených ovšem centrum vzniklo především kvůli poskytování služeb Czech Point. „Těch do poloviny listopadu využilo jenom zhruba sto sedmdesát Brňanů," sdělil Landa.

Šťástkovi se ovšem zdá podivný i způsob, jakým radnice konec centra připravuje. „Pikantní je, že o zrušení nikdo doposud nerozhodl. Přesto v únorovém čísle zpravodaje, které bude v pátek schvalovat redakční rada, už je článek, podle kterého je centrum zrušené. Někdo tak předjímá, co bude," naznačil Šťástka.

Podle Žít Brno o zrušení informačního centra předběžně diskutovali představitelé koalice před dvěma týdny. „Budeme to řešit také na pondělním zasedání rady," informoval Landa.

Šťástka se domnívá, že otázku infocentra by měli řešit i zastupitelé. Ti, včetně tehdy opozičních, se totiž podíleli na jeho vzniku. „Bylo by to seriózní. Nemám ale informace o tom, že by se koalice obtěžovala bod na jednání zařadit," uvedl Šťástka.

Landa je ovšem přesvědčený, že zastupitelstvo se problémem zabývat vůbec nemusí. „Není to v jeho kompetenci," vysvětlil.

Lidé, které centrum zaměstnávalo, o práci nepřijdou. „Sedm zaměstnanců najde uplatnění na radničních odborech, například na matrice. Na tuto práci jsou proškolení," upozornil starosta Landa.