V Šakvicích na Břeclavsku zmrzlo asi deset procent rozlohy sadů. „Květy zmrzly při prvních mrazech, druhé jsme přečkali bez poškození,“ sdělil vlastník sadu Zdeněk Jakubčík.

Vyhráno však ještě nemá, jahody může zničit houbové onemocnění. „Plody začaly zrát, už červenají. To znamená, že nemůžu použít fungicidy. Když hodně naprší a potom přijde teplota nad třiadvacet stupňů, jahody může nemoc okamžitě napadnout. Pak hrozí, že přijdu o celou úrodu,“ řekl Jakubčík. Dodal, že pokud jahody nemoc napadne, za dva dny nebude co sbírat.

Ilustrační foto.
Bez švestek nebo rybízu. Lokální přízemní mrazíky ničily úrodu

V brněnské Slatině pěstitelům starosti nadělalo hlavně sucho. „Jahody jsme při mrazech přikrývali, takže většina vydržela. Spíš nám uškodilo sucho, budou drobnější,“ uvedl za jahodárnu ve Slatině Josef Dostál.

I velikost plodů ovlivňuje jejich cenu. S jejím stanovením sadaři ještě čekají. „Uvidíme podle toho, jak budou jahody vypadat. Je to tak, že vždy začínáme na nějaké částce, a pak jdeme s cenou dolů,“ vysvětlil Dostál.

Ilustrační foto
Z Brna na koupačku k Jadranu? Do Chorvatska začaly jezdit přímé autobusové linky

Většina sadů zájemcům otevře příští týden. Oblíbené ovoce si půjde nasbírat i Kristýna Tesařová. „Ze samosběru jsou jahody levnější a lepší než ze supermarketů. Navíc sbírání zabaví děti,“ řekla žena.