„Když jsme se nastěhovali do Bohunic, docela nás překvapilo, že tu nefunguje kanalizace. Mysleli, jsme, že jsme se strojem času přesunuli někam mimo jedenadvacáté století. Takže za posun do současnosti se smířím i s tím, že občas šlapu v bahně," říká Romana Dvořáková z Brna.

Přestože stavba za dvě miliardy korun, která nejvíce zasáhla Bohunice, Tuřany, Žebětín a Ivanovice, trvá rok, oficiálně začala až v pondělí. Na nádvoří Nové radnice poklepali na její základní kámen představitelé zhotovitelských firem, zástupci státu i města. „Přijít domů, natočit si z kohoutku čistou vodu a špinavou spláchnout do kanalizace, to je jeden z nejdůležitějších moderních výdobytků," komentoval slavnostní start náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Přitom právě on, jako náměstek zodpovědný za investice, se už od března potýká s velkým problémem. Očekávaná skoro miliardová evropská dotace totiž má být podle rozhodnutí ministerstva životního prostředí až o čtvrt miliardy nižší. „V zadání zakázky nebyly odůvodněné některé podmínky pro uchazeče. Po dohodě s dalšími institucemi odpovědnými za čerpání dotací jsme se rozhodli snížit částku, kterou unie na projekt přispěje. Výši této sumy stanovují podmínky Evropské komise," měl pro Brno špatnou zprávu Matyáš Vitík.

Náměstek Kotzian ovšem věří, že čtvrt miliardy navíc ve svém rozpočtu Brno nebude muset hledat. „Vedeme celou řadu jednání. Jsem optimistický a myslím, že se nám podaří prosadit alespoň snížení téhle redukce," řekl Kotzian.

Konkrétnější ovšem být nechtěl. „Jsou to jednání neformální. Nechci jim uškodit tím, že je teď budu prezentovat. Prozatím nedělám nic, o čem bych mluvit chtěl, nebo ze zákona mluvit měl," uvedl náměstek.

Naději dal Brnu Jaroslav Heikenwälder ze Státního fondu životního prostředí. Skrze něj ministerstvo dotace rozděluje. „Jsem větší optimista než náměstek. Věřím, že dopady budou minimální," řekl. Náměstek Kotzian zdůraznil, že ať to s penězi dopadne jakkoliv, přímo stavby se to nedotkne. Skončí v únoru příštího roku.

Právě prodloužení stavby, nebo dokonce jejího zastavení se někteří lidé z dotčených městských částí bojí. „Rachocení strojů, prach, když je sucho, a bláto, když je mokro, nějaký čas snesu. Ale slyšel jsem o tom, že nejsou peníze a ulice tak zůstanou rozkopané. To by bylo strašné," řekl starší muž z Tuřan, který si nepřál uvést jméno.

To, že podobné fámy kolují, potvrdil tuřanský starosta Aleš Jakubec. „Lidem vysvětlujeme, že zvěsti nejsou pravdivé. Práce pokračují podle schváleného harmonogramu," zdůraznil Jakubec. Dodal, že stížnosti na stavbu na radnici chodí, ale nejsou časté. Stejně mluvili i starostové ostatních zasažených městských částí.

Plnění harmonogramu potvrdil i zástupce sdružení firem, které kanalizaci staví, Oldřich Štercl. „Jsme zhruba v polovině prací. Splnili jsme tři z vytyčených milníků," řekl Štercl.