Dopravní hřiště u brněnského koupaliště, kde se jindy prohánějí kola, obsadily v pátek a v sobotu rodiny s dětmi. Procházejí mezi stánky jednotlivých institucí, které návštěvníky lákají na nejrůznější vědecká témata. Lidé se dívají, poslouchají dotýkají a také sami zkouší, poznatky z nejrůznějších vědeckých oborů tak pociťují na vlastní kůži. „Musíme vyzkoušet úplně všechno, syn by nám neodpustil, kdybychom náhodou něco vynechali,“ Směje se Marta Nová, která se na festival vydala s rodinou.

Nedaleko auta, které se bez ustání otáčí na střechu a zase zpět se děti učí, jak srážce zabránit. Na virtuální křižovatce určují, který dopravní prostředek má přednost. „Tady není co zlepšovat,“ směje se strážník poté, co chlapec splní všechny úrovně. Dalšímu zájemci se už tolik nedaří, do dráhy kamionu vjíždí kreslený cyklista.

Lidé na Lesné se sešli na Roklefestu. Za bicí usedl starosta.
OBRAZEM: Lidé se sešli na festivalu v rokli. Za bicí usedl starosta

Věda ale není jen doprava a technika. U stánku Mendelovy univerzity lidé zkouší, jak těžké je podojit krávu. Z gumových struků teče vody pomálu, činnost, která bývala mnoha lidem vlastní, je dneska nelehkou zkouškou. Vedle se zase po vzoru známého vědce, jehož jméno univerzita nese, kříží hrášek.

Desetimetrový nafukovací model měsíce zůstává kvůli počasí sfouknutý a na Riviéru neshlíží. Zástupci hvězdárny tak zprostředkovávají výlety do mezihvězdného prostoru jiným způsobem. „Máme tady napříkad model rakety od společnosti, která v Brně vyrábí komponenty do opravdových kosmických raket,“ uvádí ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Vzduchem se kromě zvuku strojů a smíchu nese také vůně kávy. Praží jí přímo na místě a dávají ochutnat. Kdo neholduje kávě, může vedle zase nahlédnout do tajů výroby piva.