Stoprocentně soustředěný na svou práci je i Igor Mitrenga. Při tvorbě tetování záleží na každém detailu. „Tvořím dámský realistický obličej nakombinovaný s grafiti. Na detail je to velmi náročný námět. Kérka mi zabere dva dny. Včera jsme venku udělal na zeď graffiti a části přenáším v tuto chvíli na kůži,“ popisuje tatér.

Všechny motivy si vymýšlí ve většině případů sám. „Nebo dám motiv do kupy i na základě myšlení klienta,“ poznamenává Mitrenga, který nedávno uspěl na prestižní mezinárodní soutěži v New Yorku, odkud si odvezl dvě první a jedno druhé místo.

Vizualizace podoby nové kavárny v Dělnickém domě v Židenicích
Rekonstruovaný Dělnický dům v Židenicích čeká ještě nová kavárna

Situace není jednoduchá ani pro modely, na jejichž těla tatéři tvoří. Někteří se baví s mobilem, jiní čtou knížku nebo jen tak odpočívají a polehávají. „Částečně jsou to dlouhodobí klienti tatérů, některým se snažíme sehnat model třeba na sociálních sítích,“ přibližuje jeden z pořadatelů akce Ondřej Honel.

Na výstavišti pracuje asi dvě stě tatérů. Většina je jich z České republiky a ze Slovenska. „Máme silné zastoupení umělců z Polska, jsou tady tatéři z Anglie, Ruska, Itálie, vrací se k nám i z Japonska,“ vyjmenovává Honel, sám majitel osmi tetování.

Elektrokoloběžky v centru Brna.
Brno zaplavují elektrokoloběžky. Několikrát mě málem srazily, stěžují si chodci

Motivy tetování jsou různé. Kromě abstrakních tvarů jsou mezi nimi i zvířata. „Jsou tady různé styl, různí umělci, různý způsob práce. Přišla jsem i kvůli atmosféře. Jsou tady krásní divní lidé, takže se tady cítím dobře,“ říká Barbora Zubková z Dubňan na Hodonínsku.

Tetování už má na svém těle několik a uvažuje nad dalšími. „Jsem zastánce abstrakce, ale dokážu ocenit dobře udělanou realistiku, to znamená, když je tetování promakané, jako když vezmete a nalepíte fotku,“ zmiňuje mladá žena.

Akce láká tisíce lidí. „Dlouho přemýšlím o tetování a doufal jsem, že mě tato akce trochu více rozhoupe. Trochu mě zklamalo, že na stáncích není více obrázků, abych věděl, co jednotliví tatéři dělají,“ uvádí Dominik Remetei z Brna.

Skončila třetí etapa rekonstrukce Janáčkova divadla. Lidé v něm uvidí nové zákaznické centrum, divadelníci využívají zrekonstruované zázemí i nové sauny.
OBRAZEM: Opravené Janáčkovo divadlo před vandaly možná ochrání mříž

Jeho kamarád Štěpán Odstrčil bere tatérský festival jako inspiraci, věnuje se totiž kreslení. „Dívám se po jednotlivých stylech a nasávám umění,“ usmívá se.

Kromě přehlídky tatérů má akce také doprovodný program. Venku hraje živá hudba, nadšenci předvádějí své umění na skateboardu, nechybí piknikový stůl. „Unikátní je grafiti stěna. Má přes třicet metrů, budujeme ji od prvního ročníku,“ poukazuje pořadatel Honel.

Odborník na městskou hromadnou dopravu Tomáš Kocman z Technického muzea Brno.
Podzemní dráha má pro Brno význam, tvrdí odborník na MHD Kocman

Program akce pokračuje v neděli. Absolutním vítězem za oba dny tvoření se stal tatér Tomáš ze slovenského studia Wolf Town Tattoo Collective.