Pasáž Jalta na Dominikánském náměstí se měla stát jednou z klíčových budov pro magistrátní úředníky. Tak zdůvodňovalo bývalé vedení města, proč za budovu dalo podnikateli Miroslavu Lekešovi tři městské domy a lukrativní pozemky.

Místo toho se však po dvou letech od kritizované transakce do budovy nastěhuje demoliční četa. Nebo ji město zase prodá. „Začneme řešit, zda ten dům tady bude strašit a chátrat, nebo se ho město zbaví,“ prohlásil brněnský primátor Roman Onderka.

Podle jeho náměstka Olivera Pospíšila se nevyplatí Jaltu opravovat, protože by to město celkem vyšlo až na čtvrt miliardy korun. „Je ve velmi špatném stavu. Kdybychom takovou budovu postavili od základu, bylo by to o sto milionů dražší,“ řekl Pospíšil. A chybějící peníze na novou stavbu by město mohlo získat právě prodejem Jalty.

Pospíšilův předchůdce ve funkci Radomír Jonáš však trvá na tom, že směna Jalty byla výhodným obchodem. „Prodávat ji by bylo šílenství. Zahodí možnost mít úředníky na jednom místě poblíž nové radnice,“ tvrdí Jonáš.

Ten se na směně výrazně podílel. Opozice Jonáše s dalšími politiky v čele města obviňovala, že je Lekeš podplatil nebo minimálně podvedl. Kritici napadali způsob ocenění městských nemovitostí a údaje o stavu Jalty. „Původně jsme chtěli podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Všechno ale trvá dlouho. Takže budovu buď prodáme, nebo zbouráme,“ řekl Pospíšil. Také jeden z nejvýraznějších odpůrců směny, brněnský radní a senátor Jiří Zlatuška, přiznává, že minulému vedení města špatný záměr zřejmě neprokáže. „Šance dokázat podplácení jsou malé. Ale nevzdávám se,“ prohlásil Zlatuška.

Směna Jalty byla jedním z důležitých předvolebních témat před rokem a provázela ji řada dalších podivných okolností. Například, že Lekeš město při odkoupení Jalty jen o malou chvíli Brno předběhl a přeplatil město o milion. A pak ji nabídl magistrátu o dvacet milionů dráž. V kauze se navíc pro obě strany angažoval právník Miloš Jedlička. Pro Brno posuzoval, jestli byla směna v pořádku. A pro Lekeše současně spravoval jeden ze směněných domů. Zastupitelé hlasovali o transakci tajně. Když se k ní chtěli vrátit, bývalý primátor Richard Svoboda smlouvu den před jejich zasedáním podepsal.

 

 

Bývalý náměstek primátora Radomír Jonáš říká:

Prodat Jaltu je šílenství

Bývalý náměstek primátora Radomír Jonáš před dvěma lety připravoval směnu pasáže Jalta za dva lukrativní domy a drahé pozemky. Dnes říká: Budova není v tak hrozném stavu, aby se nedala opravit.

Co si myslíte o prodeji Jalty?

Je to šílenství. Tuto budovu jsme směnili právě pro její výbornou polohu nedaleko všech ostatních úřadů. Pokud město Jaltu prodá, tuto výhodu zničí. A to nemluvím o tom, že utratí zbytečné peníze za postavení nové budovy.

Současné vedení města poukazuje na to, že statika budovy je narušená. Vy jste před dvěma lety ale mluvil o tom, že to tak není.

Pořád si na tom trvám. Měl jsem stavební firmu, takže vím, o čem mluvím. Běžte se podívat, jak pasáž vypadá, a zjistíte, že hlášky o tom, že je na spadnutí nejsou pravda. Navíc nechápu, proč vedení města spodní patro nikomu nepronajímá. Vždyť by mohli dostat až deset milionů korun ročně.

Proč zastupitelé o směně hlasovali tajně?

Byl to nápad opozice, ne vedení města. Když potom zjistili, že se jim to nehodilo do karet, tak tento postup zpochybnili. Navíc nevím, co může být demokratičtější než tajné hlasování.