Právě její sešit s recepty loni posloužil k vydání Mářiny kuchařky plné receptů na pokrmy připravované u Janáčků. Od čtvrtka Brňané nahlédnou do kuchyně slavného hudebníka na výstavě v brněnském Památníku Leoše Janáčka.

Na výstavě U Janáčků v kuchyni jsou jídla inspirovaná recepty z publikace. Nejen formou koláží je zpracovala brněnská výtvarnice Vendula Chalánková, která kuchařku ilustrovala. „Originály ilustrací knihy jsou základem výstavy,“ řekl kurátor Archivu Leoše Janáčka v Moravském zemském muzeu Jiří Zahrádka.

Jedním z exponátů je například mísa a talíř s hovězí polévkou, kterou podle Mářiných zápisků jedl hudebník skoro denně. „Zajímavostí v hovězí polévce je kámen onyx, který jsem použila jako nové koření. Kroupy jsou falešné perly a hovězinu tvoří úlomky dřeva, které jsem nasbírala v Brně,“ popsala výtvarnice Chalánková.

V době výstavy zároveň Brňané ochutnají některé ze skladatelových oblíbených dezertů v brněnských cukrárnách a kavárnách, například Janáčkovy oblíbené koblihy, šípkové cukroví, máslové trubičky nebo čokoládový dort. „Volně na to naváže podzimní festival Janáček Brno,“ řekla za brněnské turistické informační centrum Šárka Zahrádková.