Efektním videem, za zvuku Janáčkovy Sinfonietty, v září představil mezinárodní projekční tým podobu koncertního sálu pro brněnské filharmoniky. Ten má vzniknout mezi ulicemi Veselá a Besední. Jenomže jeho návrh vzešel už v roce 2004 z mezinárodní architektonické soutěže. Jeho autoři, architekti ze studia M1, nyní zažalovali Brno i nové projektanty za zásah do autorských práv.

Studio M1 připravovalo projekt do loňského roku. Jeho první fáze, parkoviště, je už postavené. „Nynější politická reprezentace Brna jen na základě tendru s jedinou nabídkou rozhodla o tom, že projekt stavby zpracuje polské studio Konior, jež představilo úplně novou kontroverzní podobu stavby. Tento návrh je i pro laika naprosto odlišný od našeho projektu. Podle licenčních dohod ale měl nový projektant primárně řešit akustiku a vnitřní dispozici koncertního sálu,“ uvedl za studio M1 Pavel Joba.

FlixBus, ilustrační foto
Zelené autobusy zavádí sedačky pro malé děti. Regiojet to neplánuje

Architekti brněnskému primátorovi Petrovi Vokřálovi napsali i otevřený dopis. „Váš projektant představil zcela jiné architektonické řešení, jež v ničem na náš návrh nenavazuje,“ uvedli v něm. Nový návrh sálu je navíc podle nich rozměrově větší, než umožňuje územní rozhodnutí.

Návrh nového koncertního sálu - V roce 2004 navrhli podobu nového koncertního sálu brněnských filharmoniků architekti ze studia M1.
- Nynější vedení města ale oslovilo nový projekční tým, jenž letos v září představil novou podobu takzvaného Janáčkova kulturního centra.
- Zástupci ateliéru M1 podali proto na město žalobu. Město podle nich porušilo licenční smlouvu.
- Zástupci města se brání, že licenční smlouva úpravy původního návrhu umožňovala.

Podle zástupců města však autoři ze studia M1 v licenční smlouvě z roku 2016 úpravy původního návrhu umožnili. „Díky licenční smlouvě jsme mohli vypsat otevřenou soutěž na projektanta díla. Ze soutěže vzešel jako vítěz projekční tým s mezinárodními zkušenostmi s podobnými projekty. Obáváme se, že důvody uvedené v žalobě jsou jen záminkou pro to, aby pan Joba a jeho kolegové na město vyvinuli tlak, abychom dali přednost jejich projektu za každou cenu, i kdyby měl být horší a méně kvalitní,“ zmínil v reakci na žalobu náměstek brněnského primátora Richard Mrázek.

Žalobou už se začal zabývat brněnský Krajský soud. Ten zatím vyhověl návrhu na předběžné opatření a nařídil uvádět architekty ze studia M1 jako autory architektonického a urbanistického díla v dokumentu popisujícím propojení stavebních etap. „Žalovaní se proti usnesení odvolali, tudíž věc nyní bude řešit Vrchní soud v Olomouci,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy. Termíny jednání zatím nejsou stanovené.

Další vývoj situace bude záležet také na nové koalici, která v příštích čtyřech letech povede Brno. „Až bude definitivní, kdo bude novým brněnským primátorem, spojíme se s ním a budeme se snažit, aby nové vedení města udělalo audit zakázky zadané jejich předchůdci,“ nastínil Joba.