Tradiční modrou barvu Českých drah doplní už od prosincového jízdního řádu žlutá firmy RegioJet. Společnost Radima Jančury se chystá nasadit první vlaky na trať z Brna do Prahy, zajíždět ale budou až do Hodonína a Starého Města na Moravě.

Záměr potvrdil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. „Chceme jezdit dvěma páry vlaků, které vyrazí ráno po šesté a sedmé hodině z Brna a odpoledne se ve tři a v pět hodin budou vracet zpět," uvedl.

RegioJet chce vlaky provozovat bez dotací. Doposud totiž spoje objednává ministerstvo dopravy a Českým drahám v nich dorovnávalo ztrátu. „Pokud společnost RegioJet bude vlak v sedm hodin z Brna a poté odpoledne z Prahy skutečně provozovat, tak ho u Český drah objednávat nebudeme," uvedl mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

O druhém páru vlaků RegioJetu ale ministerstvo nic neví. „Žádnou žádost nepodali, proto jsme objednávku nezrušili," doplnil Neusar.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík uvedl, že zatím dopravce nevidí důvod k nějaké reakci na Jančurův záměr. „Zatím se rozhodujeme, zda neobjednaný vlak budeme provozovat na vlastní riziko," vzkázal Joklík.

Bez dotací už přitom České dráhy provozují od roku 2005 svá Pendolina na trati z Prahy do Ostravy, kde v roce 2011 vyjely první spoje RegioJetu a později také LeoExpressu.

Nového přepravce by ráda vyzkoušela například Božena Nájemníková, která z Brna pravidelně jezdí do Prahy. „České dráhy mi vyhovují. Občasné zpoždění se dá vydržet, některé vlaky ale nemají klimatizaci, takže cestování v létě je občas nepříjemné. Autobusy příliš nejezdím. Pokud ale budou časem k dispozici žluté vlaky, určitě je alespoň vyzkouším," uvedla.

Naopak na autobusy nedá dopustit studentka Natálie Zmeškalová. „Jezdím nejen s RegioJetem, ale i s jinými dopravci. Vlakem ale jezdit určitě nebudu," sdělila Zmeškalová.

Dopravu mezi Brnem a Prahou doposud zajišťují mezinárodní vlaky Českých drah v hodinovém intervalu. Kromě nich jezdí ještě dva expresy ráno z Brna a odpoledne zpět z Prahy. Právě ty by RegioJet chtěl nahradit svými spoji od platnosti prosincového jízdního řádu. Ten zatím vzniká.

MICHAL RAPCO
RŮŽENA MACHÁLKOVÁ