Místo původních plánů, které počítaly s jedním, několik set metrů dlouhým domem ve Štefánikově ulici, areál bývalých kasáren zaplní tři nové bloky domů. „Původní návrh tvořil v území bariéru. Chodci by zabralo několik minut projít kolem řady domů, kde by míjel jen vchod za vchodem. Chceme navázat na současnou zástavbu a udělat i boční klidné ulice, které navážou na ty, jež končí ve Štefánikově," vysvětlil jeden z autorů projektu architekt Rostislav Jakubec.

Domy také nabídnou víc bytů na úkor dříve navržených kanceláří, díky změně územního plánu. Požádali o ni radní Králova Pole. „Výstavba bytů oživí brownfield, kde se zatím zdržují bezdomovci a vznikají černé skládky. Kanceláře a obchody nepřispívají k oživení území a v současné době jich je v Brně dost," vysvětlila starostka Karin Karasová.

Podobná iniciativa městské části není obvyklá podle Jakubcova kolegy z Atx architekti Tomáše Indry. „Nový návrh využití území oslovil zástupce městské části natolik, že sami žádají o změnu územního plánu," doplnil.

Bývalá náměstkyně primátora Klára Liptáková, která měla majetkové záležitosti na starost, už dřív uvedla, že k ukončení soudních sporů a hledání shody město přesvědčil nový investor Klim-investu. Tím je Dušan Novotný, který plánuje například stavět nový hotel u Brněnské přehrady. „Pozemky kasáren jsem chtěl koupit od města už před dvěma roky a vstoupit do projektu, ale tehdejší vedení města mě odmítlo. Až se současným jsem se dohodl," vysvětlil Novotný. O cenu tři miliardy korun se podělí s dalšími investory.

Kromě běžných bytů plánují architekti postavit i dvě vyšší budovy s luxusními byty v budoucím prodloužení propojení Šumavské a Dělostřelecké ulice.

Kdy se začne v místě stavět, záleží především na rychlosti změny územního plánu. Podle náměstka primátora Martina Andera to bude trvat nejméně rok a půl. „Změny projednává mnoho různých orgánů, je možné, že se celý proces zpomalí. Podobné projekty, které oživí centrum města, ale musíme podpořit," sdělil.

Místo je prázdné již od roku 2007, kdy šly původní vojenské objekty k zemi. Místo kasáren měl stát už v roce 2010 obytný komplex, stavební stroje ale na místo nedorazily a město proto v roce 2009 vypovědělo Kliminvestu smlouvu z nájmu pozemků. Investor se bránil žalobou.

Ještě před dvěma lety hrozil společnosti Kliminvest úpadek. Přestože čelila několika návrhům na insolvenci, stále se snažila vydobýt zrušení výpovědi z nájmu u soudu, který postupoval jen velmi pomalu. Na smíru a ukončení soudů se nakonec dohodli zástupci města s investorem až letos.

Jaselská kasárna

• Vznikla v dobách Rakousko-Uherska.

• V roce 1998 je armáda převedla na Brno, které je pronajalo České televizi. Ta tam natáčela seriál Četnické humoresky.

• Město v roce 2007 pronajalo areál společnosti Kliminvest.cz. Firma tam měla do tří let postavit obytný a obchodní domovní soubor Novus.

• V roce 2009 město investorovi vypovědělo smlouvu, protože neplnil své závazky. Ten reagoval žalobou, která areál blokovala dosud. Nyní se s městem dohodl.