V budově vědeckého centra to v sobotu odpoledne hučí jako v mraveništi. Čas od času se ozve radostný výskot. „ To je něco! Mami, já jdu ještě vyzkoušet, jak pracuje srdce, jo," ve spěchu se otáčí na rodiče desetiletý chlapec. Ani nečeká na odpověď a běží na další stanoviště. „Už hodinu ho přemlouváme k odchodu. Nemůžeme ho odsud odtrhnout," stěžuje si s úsměvem Pavla Kratochvílová na svého syna.

Stejný problém řeší i další rodiče. „Jsme tady od jedenácti hodin dopoledne. Teď jsou čtyři a my toho máme ještě tolik před sebou. Obě se s dcerou bojíme, ať nám nic neuteče," obává se Brňanka Radana Tomčáková, zatímco se s dcerou Kamilou pokouší rozsvítit žárovku z citrónů v labodílně. Hurá, svítí.

Právě labodílny jsou jednou z nestálých atrakcí ve Vida centru. „Na oslavy našeho výročí jsme připravili speciální oddělení jako je například divadlo vědy nebo objevovny, kde si děti vyzkouší zákony fyziky spolu s cirkusem Legrando," popisuje mluvčí Vida centra Hana Laudátová.

Hřebíková podložka

Malí cirkusáci zrovna opodál zkouší gravitační zákon na napnutém laně. „Není to moc jednoduché se na laně udržet, i když mě někdo drží," stěžuje si chlapec.

Ze dvou jeho kamarádek se na vedlejším stanovišti stávají fakýrky. Valentýna Marešová s pištěním doléhá na hřebíkovou podložku. „Nejhorší je prvotní šok, když jsme si na podložku sedla," směje se. Její křik ale vyděsil kamarádku. „Já to raději ani nebudu zkoušet," obrací se k odchodu dívka.

Ve Vida centru září oči radostí nejen dětem ale často ještě více rodičům. „Kluci jsou na to ještě malí. Ale my si to užíváme plnými doušky. Všechno zkoušíme a společně soutěžíme u různých stanovišť," popisuje rodinnou návštěvu tatínek Martin Takeš. Jeho pětiletému synovi se nejvíc líbilo ježdění na skluzavce v dětském koutku.

Nejen mezi sebou, ale také se svými dětmi se snaží někteří rodiče soutěžit. V labodílně, kde se děti pod vedením lektorů snaží rozsvítit žárovku pomocí vody a dvou kovových plíšků, neustále vyrušuje jeden z otců svými výkřiky. Na každou otázku lektora se snaží najít odpověď rychleji než děti. „Jak dostaneme do vody chybějící ionty," táže se lektor. Tak, že se do vody vyčůráme, vykřikuje muž.

Laboratoř burácí smíchem. „Tati, my to máme špatně. Žárovka nám nesvítí," povzdechuje si ale jeden z přítomných dětských návštěvníků. Lektor mu hned spěchá na pomoc. Po menších úpravách, kdy plíšky umístí tak, aby se vzájemně nedotýkaly, se i tomuto týmu žárovka rozsvěcuje.

Televizní rosnička

O kus dál asi čtyřicetiletý muž mává rukama a nervózně se pohupuje v kolenou. Zatímco stojí před modrou stěnou, míří na něj kamera. U ní se hlasitě smějí matka s dcerou. „Taťka si hraje na rosničku v televizi a předpovídá nám počasí," stěží se smíchem vypráví devítiletá Kateřina Komárková.

Smích je dominantním zvukem sobotního odpoledne ve Vida centru. Rodiny odcházejí unaveně ale spokojeně domů. „Všem, kdo přijedou se svými dětmi do Brna doporučuji, aby sem zašli. Je to úžasný zážitek," vzkazuje jedna z návštěvnic Kristýna Novotná. S rodinou přijeli do Vida centra z Ostravy.