Na parkovišti stojí desítky nadupaných motorek, před pavilonem P se shromažďují hloučky drsně vyhlížejících mužů. Na sobě kožené bundy, v rukou pestrobarevné helmy. Ne, nevyrazili na první jarní projížďku, jak se může na první pohled zdát. Je čtvrtek ráno, což znamená, že do Brna se po dvou letech vrací Motosalon a s ním i milovníci jedné stopy.

Brněnským výstavištěm proudí stovky, ne-li tisíce návštěvníků. „Mám sice moc rád, když se mohu setkávat s ostatními motorkáři a prohodit s nimi několik slov, ale čeho je moc, toho je příliš. Člověk si ani pořádně nemůže osedlat vystavované mašiny," stěžuje si například jedenadvacetiletý Petr Malásek. Stejně jako většina návštěvníků dorazil na Motosalon na své motorce. „Od loňského léta mám novou kawasaki," chlubí se.

Kromě japonské firmy vystavují v Brně i desítky dalších výrobců. Nejvíc lidí ale přece jen postává u stánku Hondy. Nejen že tam mají krásné dívky, o které každou chvíli zavadí zvídavé mužské oko, ale hlavně v jejich barvách jezdí Marc Marquez. Mistr světa v královské kategorii MotoGP z loňského roku. Snad každý z přítomných mužů by chtěl být jako on, tak proč nezačít u motorky stejné značky?

Hlasitou rockovou hudbu přerušuje hlas moderátora Stanislava Berkovce. „Za pět minut odhalíme na pódiu motorku Karla Abrahama pro nadcházející sezonu," oznamuje. Rázem se pozornost návštěvníků přesunuje od stánku Hondy na druhý konec pavilonu. Na připravených židlích u pódia už sedí desítky fanoušků silničních závodů a napjatě čekají na slibovaný moment.

Berkovec si na pódium postupně zve známé modelky, herce, moderátory, ale třeba i slavného motocyklového kaskadéra Pepu Sršně.

Bez Abrahama

Jediný reprezentant České republiky v MotoGP Karel Abraham však dnes nepřijde. „Je na posledních předsezonních testech v Kataru. Má však pořád problémy s ramenem, tak uvidíme, jak nám to v této sezoně půjde," poznamenává mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. Na pódiu však přešlapuje a nesměle se usmívá Karel Hanika. „Všechny testy zatím probíhaly výborně, moc se na první rok mezi světovou elitou v kategorii Moto3 těším," říká.

Poté už si osm vyvolených bere skleničky se šampaňským, střídavě popíjí a křtí Abajovu novou motorku.

To je konec úvodních ceremonií, ale začátek Motosalonu. „Budeme tu až do nedělního odpoledne. Těšit se můžete na spoustu autogramiád i zajímavých přednášek. Je možnost si některé motorky nebo skútry otestovat i na Masarykově okruhu," láká Berkovec.

MIROSLAV VOZDECKÝ