„Brněnský košt je jediná akce organizovaná přímo Vinařským fondem, který má značku Svatomartinské na starost. Příchod mladého vína ale oslaví na spoustě místech po celé zemi,“ vysvětlil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Na jižní Moravě přivítají první letošní víno třeba také v Čejkovicích, které jsou považovány za kolébku Svatomartinského. „První přípitek bude symbolicky v jedenáct hodin a jedenáct minut. Pak už budou lidi ochutnávat jak vína, tak i tradiční martinská jídla,“ popsal akci organizátor čejkovického programu René Bárta.

První láhev Svatomartinského ale otevřou právě na koštu v Brně. Kromě přípitku v jedenáct hodin a ochutnávky stovky vzorků mladých vín připravili pořadatelé také kulturní program, který potrvá až do odpoledne. „Celou akcí bude provázet Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou,“ dodal Machovec. Dále na pódiu na náměstí Svobody vystoupí pražská folková skupina Neřež a dívčí pěvecký sbor z Uherského Hradiště, který zazpívá píseň o víně připravenou přímo pro tuto příležitost.

Ochutnávku vína na brněnském koštu si užije každý, kdo si koupí skleničku za sto korun, ke které dostane i katalog nabízených vín. Pak už může ochutnávat, jak je mu libo. „Pokud někdo zvládne vyzkoušet všech sto vzorků, bude mít každý v podstatě za korunu. Musel by mít ale tuhý kořínek, aby to vydržel,“ žertoval Machovec. Pokud některý ze vzorků koštérům zachutná, mohou si koupit celou láhev.

Brňané se na Svatomartinský košt těší. Nesmí jim ale do skleniček pršet. „Přijdu se podívat, mám mladé lehké víno ráda, i když většinou se synem kupujeme francouzské Beaujolais. Ale bude záležet na počasí,“ řekla Drahoslava Sedláková z Brna.

K vínu si můžou lidé dát i svatomartinskou husu v některé z hospůdek a vináren kolem náměstí Svobody. „Menu se čtvrtkou husy, knedlíkem a zelím nabízíme už od sedmého listopadu. Od jedenáctého si k němu můžou hosté objednat i mladé víno,“ popsala nabídku provozní Milena Opletalová. Podle ní mají lidé o tradiční martinské jídlo a víno čím dál větší zájem.

Jan Pacas