„Časový limit byl deset minut. Kilovou proci halušek jsem dojedl jako jediný ze soutěžících. Bylo to náročné, protože se soutěžilo v pravé poledne v šíleném vedru. Halušky byly na mě velmi syté a moc mi do žaludku neklouzaly. Nakonec jsem to zvládl,“ řekl osmačtyřicetiletý muž z Bystrého u Poličky.
Léta se specializuje na překonávání rekordů v konzumaci různých druhů a množství jídla. Deník Rovnost o jeho výkonech pravidelně informuje.Podle svých slov je zřejmě jediný člověk na světě, který dokáže sníst na posezení celou, zhruba půlkilovou, konzervu takzvaného surströmming. Jedná se o švédskou delikatesu z kvašených sleďů. Rybí pokrm se zároveň řadí mezi nejsmrdutější jídla. Němec už při různých show snědl dvanáct těchto konzerv. Třináctou spořádal tuto sobotu na akci Vírský chilli drak. Jen tak mimochodem pouze dvě hodiny po obří porci halušek.
Pálivá jídla ve Víru neokusil, protože se bál žaludečních problémů, ale zato v exhibici jedl právě kvašené sledě. „Konečně se mi podařilo získat certifikát na tento rekordní výkon. Ten bude nyní zapsán v České knize rekordů. Nevím, že by něco podobného dokázal jiný člověk na světě. Spořádat kvašené sledě je jedna věc, ale vypít i nálev z konzervy je úplně jiný level. Šíleně to smrdí. Navíc jsou v nálevu rozpuštěné asi čtyři lžíci soli,“ popsal extrémní výkon Němec.
Při svém pokusu vyzval ke snědení plechovky s kvašenými sledi i odvážlivce z publika. Muž a žena to chvíli po startu vzdali a konzervu s rybami společně nedojedli.V neděli si už dal Němec půst. Před sobotními haluškovými a rybími výzvami si totiž ještě v pátek odskočil na jih Čech. V Rožmberku nad Vltavou se v jednom z tamních hotelů zúčastnil soutěže v pojídání houskových knedlíků s omáčkou. „Trošku jsem to tam rozčeřil a nasadil slušnou laťku. Se svíčkovou omáčkou jsem za pět minut spořádal osmadvacet houskových knedlíků,“ usmál se maxijedlík, který se živí jako skladník.