Na bonus tak dosáhnou i ti, kteří nemohou naráz zaplatit 4750 korun za roční šalinkartu. „Pokud si lidé každý měsíc pořídí navazující jízdenku, další už bude o několik desítek korun levnější. Cena se po roce zastaví asi na jedné dvanáctině zvýhodněné roční šalinkarty. Opět tím chceme motivovat lidi, aby hromadnou dopravu využívali více,“ sdělil náměstek primátora Martin Ander.

Systém město řeší s dopravním podnikem. „Platit by měl od července. Ještě uvažujeme o příspěvku pro důchodce, který u nich zvýší zájem o elektronické jízdné. Zatím je to ale jen návrh,“ upozornil Ander.

Rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody 24. listopadu 2017.
Letošní vánoční trhy? Pod radnicí se zlepšily, shodli se lidé

Roční šalinkartu si letos pořídilo pětatřicet tisíc lidí, což bylo asi o devět tisíc více než loni a předloni. „Tržby jsou ale srovnatelné. Zákazníci, kteří byli zvyklí na měsíční či čtvrtletní jízdné, začali kupovat roční šalinkartu podpořenou dotací,“ poznamenala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Jak se výhodnější jízdné projevilo na brněnské dopravě, město teprve vyhodnotí. „Přesné výsledky budeme mít na konci ledna, protože většina lidí loni nákup šalinkarty kvůli příspěvku odložila právě na začátek roku. Zájemci se nemusí už bát, že budou na příspěvek opět dlouho čekat, vyplácení už je rychlejší,“ zmínil Ander.

Rozhovor na konci týdne s etnoložkou Janou Polákovou.
Etnoložka Jana Poláková: Cizinci obdivují naše pohádky a cukroví