Matka Ježíše Krista se jmenuje Eva, Josef má jméno Petr a Ježíšek je holka.

Ne, to nejsou Vánoce naruby nebo nějaký špatný žert. Řeč je o představení, které se už od roku 2000 koná každý rok na Boží hod na nádvoří benediktinského kláštera v Rajhradě na Brněnsku. Živý betlém i se zvířaty letos zahrálo pro stovky návštěvníků více než padesát ochotnických účinkujících.

Zřejmě největším kamenem úrazu je obsazení hlavní role. Tedy postavy Ježíška v době jeho narození. A protože to nemůže být umělá panenka, ale živé dítě, role se zhostí většinou čerstvě narozené miminko. Letos mužskou postavu „vyfoukla“ chlapečkům holčička. Teprve tříměsíční Janička.

Svatou rodinu hráli navíc skuteční manželé. Eva a Petr Psotovi. „Ježíšek je Jana. Zkrátka se to trochu zvrtlo,“ usmál se otec holčičky. Na svého potomka byl ale nesmírně pyšný. „Stala se z ní mediální hvězda. A ona o tom ani neví,“ doplnil Petr Psota.

Psotovi mají za sebou v živém betlémě premiéru. Byť se představení koná každý rok, vystupovali v něm poprvé. „Nikdy předtím jsme se živého betléma nezúčastnili. A najednou hned hlavní role,“ řekla Eva Psotová, která se zhostila role Panny Marie.

Cílem akce pod širým nebem podle organizátorů je, aby lidé alespoň na chvíli opustili teplo domova a koukání na televizi, a místo toho šli na procházku, podívali se na živý betlém, zazpívali si koledy a popřáli si hezké svátky.

Většina herců z početného souboru hraje už léta stejné role. Jediné postavy, které se mění, jsou ty, jež hrají svatou rodinu. Nedostatek adeptů na hlavní role v živém betlému prý nikoho netrápí. V rajhradské farnosti je spousta mladých lidí, kteří plánují rodinu. Obavy, že příští rok nebude Ježíšek, jsou zbytečné.