Titul první restaurace v Maurerově výběru Grand restaurant převzal tým z Koishi Fish & Sushi Restaurant ve středu. Lidé mohou podnik navštívit v Údolní ulici.

Tadayoshi Ebina má na sobě tmavé oblečení se světlými znaky a zručně připravuje drobné kousky jídla. Nejdřív nabere do dlaně kus speciální rýže, kterou rozprostře po plátu mořské řasy. Dlaní rýži přitlačí a na konce plátu položí list salátu. „Dál tam pokládá čtyři druhy masa z mořských ryb a kousek avokáda," vysvětluje spolumajitelka restaurace Simona Elsnerová.

Když je vše připravené, Ebina jídlo stočí pomocí speciálního rolovátka. „Právě připravil takzvané sushi naruby. To znamená, že řasa je vevnitř a rýže venku," říká Elsnerová.

V Japonsku je obvyklejší typ, ve kterém je rýže uvnitř. Evropané a Američané ale nejsou na chuť mořské řasy příliš zvyklí a proto někdy dávají přednost obrácenému, takzvanému kalifornskému typu.

Zatímco mistr dokončuje sushi, vrchní číšník Miroslav Švec prostírá látkový ubrousek a připravuje hranaté mělké talíře. „Do malých misek si host může nalít sojovou omáčku," popisuje Švec. Pak na velkém talíři přináší japonský pokrm. Hosté mají na výběr, buď použijí hůlky nebo příbor. „Ale Tadayoshi nerad vidí, když lidé sushi krájí," směje se Elsnerová. Jednotlivá sousta se prokládájí tence nakrájenou bílou ředkví nebo plátky naloženého zázvoru.

V Koishi se nají i návštěvníci, kteří si na syrové maso netroufají. Tým kuchařů pod vedením Petra Fučíka připravuje moderní evropskou kuchyni. Podle spolumajitelky je počet hostů, kteří si dávají sushi a těch, kteří raději něco obvyklejšího, vyrovnaný.

Koishi se v první desítce restaurací v Mauererově výběru umístilo už potřetí. Pamětní talíře jsou v restauraci vystavené na zdi za barovým pultem. „Už tam nemáme místo, tak asi všechna ocenění přemístíme na sloup vedle baru," říká Elsnerová.

ROZHOVOR S MAJITELI RESTAURACE KOISHI ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST