Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici rychlý působ, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická mutace je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.

Podezření se ve školce objevila v první polovině února, školka je nyní zavřená. Hygienici prověřovali ve školce čtyři podezření na jihoafrickou mutaci - u dvou dětí a dvou učitelek. Vzorky ale odebírá více laboratoří. Tři odebrala právě Elisabeth Pharmacon.

Lidé musí povinně nosit respirátory nebo dvě chirurgické roušky na sobě - Ulice Česká.
Respirátory na jihu Moravy: lide je nosí. Jsou ale drahé, stěžují si někteří

Sekvenace je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí, nebo vyvrátí. "Laboratoře Elisabeth Pharmacon právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky. Zároveň bylo potvrzeno, že máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou mutaci do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků," uvedl Šerý.

V Jihomoravském kraji bylo pět podezření na jihoafrickou mutaci. Kromě čtyř ve školce bylo jedno u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru. V zemi je ale i několik dalších případů podezření na jihoafrickou mutaci. Ve čtvrtek byla v zemi potvrzena první nákaza jihoafrickou mutací koronaviru.