„Když se na zastávce sjedou autobusy z různých koutů jižní Moravy, často to tam vypadá ve stylu každý pes jiná ves. Proto jsme sjednotili barvy a loga tak, aby časem všichni cestující věděli, že autobusy, ve kterých sedí, platí Jihomoravský kraj,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Nové autobusy jsou v souladu s novým vizuálním stylem Jihomoravského kraje. Natřené červenou a bílou barvou s modrým logem, v dolní části je pak druhá z barev, stříbřitě šedá.

Cestující se dočkali: nádraží Zvonařka v Brně je konečně otevřené. Podívejte se

V této chvíli objednávky na dodávku nových autobusů uzavřeli tři dopravci, ČSAD Kyjov, BDS-BUS a ČSAD Hodonín. Společnost ČSAD Ústí nad Orlicí si objedná jedenapadesát klasických autobusů a čtyři hybridní pro linky na Blanensku.

„Autobusy jsou povinně vybavené silnou klimatizací a mají zvětšený prostor pro dětské kočárky a vozíky pro invalidy. Kraj také kvůli zvýšení bezpečnosti provozu a ochrany řidičů proti nakažlivým chorobám požadoval vybavení nových autobusů kabinou řidiče. Před chladem i letními vedry ochrání cestující novinka, a sice zdvojená zatmavená okna,“ sdělil ředitel firmy Kordis, která koordinuje hromadnou dopravu v kraji, Jiří Horský.

Cestující v Brně se svezou novými trolejbusy Škoda 27Tr.
Nové modely trolejbusů pro Brno: osmnáctimetroví obři uvezou 123 cestujících

V nejbližších letech Jihomoravany sveze víc než dvě stě nových autobusů, které budou nízkopodlažní a moderně vybavené. Obnoví se tak zhruba třetina vozového parku.