Vychutnat si kávu ve stylové kavárně v Klentnici na Břeclavsku, procházet moderní vstupní budovou při výletu do Punkevních jeskyní v Moravském krasu nebo obdivovat krásy funkcionalistické vily Tugendhat v Brně. To vše mohou Jihomoravané díky zajímavým projektům. Rovnou devět se jich probojovalo do užšího výběru soutěže Česká cena za architekturu, kterou letos poprvé vyhlásila komora architektů. Odborníci se shodují, že jihomoravská architektura patří k nejkvalitnějším.

Do soutěže se přihlásilo víc než pět set projektů, které vznikaly mezi lety 2011 až 2015. „Díla architektů posuzuje mezinárodní odborná porota. Do užšího výběru nominovala třiašedesát počinů, z nich vybere pět až deset finalistů a laureáta hlavní ceny," popsala soutěž mluvčí České komory architektů Zuzana Hošková. Která stavba nakonec porotu zaujala nejvíc, se lidé dozvědí sedmého listopadu.

O svém favoritovi už rozhodli čtenáři v anketě Deníku Rovnost na webu. Nejvíc u nich zabodovala nová vstupní hala do Punkevních jeskyní.

Na kompletní výsledky čtenářské ankety se můžete podívat ZDE

Jisté je, že jihomoravské projekty porotu zaujaly víc než jejich protějšky z jiných krajů. Mezi nominované se jich totiž dostalo devět. „Tento počet výrazně převyšuje množství nominovaných děl z jiných krajů, což svědčí o tom, že na jižní Moravě se dlouhodobě daří kvalitní architektuře. Zásluhu na tom má fakt, že v Brně sídlí fakulta architektury a řada absolventů se rozhodne na jižní Moravě zůstat a pracovat," vysvětlil proděkan Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně Petr Šmídek.

Mezi devíti nominovanými jsou turistické i kulturní objekty. Stejně tak rodinné bydlení nebo projekty, na které se vyhlašovala veřejná soutěž. „Rozsah nominovaných staveb ukazuje, že kvalitní architektura je důležitá jak pro lidi, kteří se rozhodli svěřit návrh vlastního bydlení do rukou architekta, tak pro veřejné zakázky," upřesnil Šmídek.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Doplnil, že z výběru je také patrné, že jihomoravskou architektonickou scénu nereprezentuje jen jeden styl, ale zdejší autoři zvládnou jak tradicionalistické směry s využitím dřeva, tak minimalistické tvary z betonu a oceli.

Kvalitní architektura je pro investory stále důležitější i podle architekta Miroslava Pospíšila z olomouckého architektonického studia atelier-r. Právě on stojí za přestavbou laboratoří a počítačového centra Czechglobe, jedním z nominovaných projektů v soutěži. „Úroveň architektury na jižní Moravě a zejména v Brně převyšuje český standard. Kromě existence stavební fakulty a fakulty architektury je to patrně dané i historickou souvislostí, kdy bylo město synonymum špičkové architektury," poznamenal.

Architektům a projektantům ale komplikuje život nutná administrativa. „Bojujeme stále s novými vyhláškami, normami, zákony. Jsou potřebné nové odborné studie specialistů nebo složitější vybavení staveb," postěžoval si Vítek Tichý z firmy Omnia projekt, který se v soutěži dostal mezi nominované s projektem rekonstrukce vily Tugendhat.

Konkurenčních bojů v oboru podle něj často zneužívají zadavatelé projektů. Výjimka nejsou nesplnitelné smlouvy s nereálnými termíny a přemrštěnými postihy. „Současně se dodavatelé staveb, kteří jsou nuceni k podnákladovým nabídkovým cenám, snaží zpochybňovat projekt, podle kterého staví, aby získali peníze a neskončili ve ztrátě. To projektantům přidává práci navíc, protože se stále musí obhajovat," přiblížil Tichý.

Vstup do jeskyní před balvany chrání víc než metr silný strop

Moravský kras - Moderní stavba s nízkou, mělce prohnutou střechou, proskleným vstupním průčelím zakrytým výraznou konzolou s betonovými sloupy. Tak nyní vypadá vstupní budova do Punkevních jeskyní v Moravském krasu.

Nová stavba, kterou si nejvíc oblíbili ve webové anketě čtenáři Rovnosti, nahradila nevyhovující budovu z roku 1947. Nachází se v ní vstupní hala s pokladnami, prodejna suvenýrů, expozice o dobývání Macochy a objevování jeskyní, v suterénu mohou návštěvníci využít toalety. Nové prostory ocenili nejenom návštěvníci, ale i zaměstnanci. Ti mají v nové budově komfortnější zázemí. „Ve staré budově bylo pro průvodce málo místa. Na několika židlích se nás někdy mačkalo devět," popsala průvodkyně v Punkevních jeskyních Hana Kadlecová.

Stavbu nového vchodu do jeskyní zahájili zástupci Správy jeskyní Moravského krasu už v roce 2004. Tehdy vypsali architektonickou jednokolovou soutěž, ve které měli soutěžící zpracovat návrh a řešení stavby. Do soutěže přišlo dvaapadesát návrhů. První cenu získali architekti Aleš Burian a Gustav Křivinka z brněnského ateliéru BurianKřivinka. Porota na návrhu ocenila šetrnost k přírodnímu prostředí a vstupní halu s výhledy na přístaviště na řece Punkvě, odkud vyplouvají loďky do jeskyní. Z estetického hlediska se porotcům líbilo, že návštěvníci mají výhled na skalní masiv.

Na konečné podobě projektu pracovali autoři především v roce 2012. Při práci museli myslet nejen na estetickou stránku budovy, ale i na její bezpečnost. Museli se vypořádat s padajícím kamením ze skalní stěny nad budovou. „Nejrizikovější je vstupní hala. Strop má proto čtyřicet centimetrů betonu a nad ním je osmdesát až devadesát centimetrů dalších vrstev, které mají pohltit a rozložit obrovskou dynamickou sílu padajícího kamene," uvedl architekt Aleš Burian.

Se stavbou dělníci začali v červnu 2014 a s prací skončili až na podzim o rok později. Cena se vyšplhala na jedenašedesát a půl milionu korun. Slavnostní otevření budovy se konalo loni v listopadu.

Vstupní budova má jednu nevýhodu. Návštěvníci tam nenajdou stánek s občerstvením. „Já jsem se svačinou nakonec vydržel až ke Skalnímu mlýnu, ale až bude i toto občerstvení zavřené, nevím, kde se lidé najedí," řekl třeba Lukáš Okřina.

Nyní lidé využijí jen automaty. „Správní budovu jsme platili převážně z evropských dotací. V podmínkách stojí, že v ní nebude deset let rychlé občerstvení," objasnil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Situaci chtěla správa řešit umístěním stánku do míst, kde dřív stály toalety. S tím ale nesouhlasila Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Vedení jeskyní se pak odvolalo k ministerstvu životního prostředí a uspělo. „Bude to lehká dřevěná montovaná stavba o rozměrech sedm krát tři metry. Výdejní okénko pod přístřeškem nabídne jídla rychlého občerstvení," upřesnil Hebelka. Stánku se lidé pravděpodobně dočkají příští rok. Venku bude necelých deset let, pak se přesune do nové budovy.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ
HANA FLORIANOVÁ
MARKÉTA PULDOVÁ