O výsledku jednání dvaačtyřiceti­členného výboru informoval jeho předseda Václav Božek. „Schválili jsme výzvu, aby členové strany, kteří oslabili pozici sociální demokracie po volbách, zvážili svůj díl viny a na základě toho odstoupili," sdělil Božek.

Výbor také schválil jeho hodnocení volebního výsledku, kde strana získala na jižní Moravě 22,94 a celkem 20,45 procenta hlasů. „Není správné hodnotit výsledek jen na procenta. To je matematická i politická chyba. Záleží na spoustě jiných věcí. Třeba kolik dostanou strany za propadlé hlasy. Výsledek musíme hodnotit komplexně. A hlavně až podle toho, jak dopadne jednání o vládě. V roce 2010 jsme sice měli o dvě procenta víc, ale měli jsme marginální postavení. Naopak letos je marginální pravice a měli jsme možnost sestavit silnou vládu. Bohužel rychlé kroky hned po volbách oslabily naši pozici," řekl Božek.

Hejtman Hašek nepovažoval usnesení za prohru. A to nejen kvůli tomu, že jej před budovu v brněnské Masarykově ulici, kde výbor sídli, přišlo podpořit několik lidí s transparenty. „I my jsme podpořili Sobotku jako předsedu a kandidáta na premiéra. Spoluzodpovědnost za volební výsledek a povolební záležitosti zvážíme. Své rozhodnutí oznámím na ústředním výkonném výboru v neděli," slíbil Hašek.

Podle něj je důležitý i výsledek, s jakým bylo usnesení vyzývající k odstoupení schváleno. „Pro hlasovala těsná většina dvaadvaceti z dvaačtyřiceti členů výboru. Znamená to, že polovina si myslí, že něco bylo dobře. A polovina, že špatně," upozornil Hašek.

Jako vítězství bere to, že pro doplňující usnesení, podle nějž všichni tři intenzivně kolaborovali se zemanovci v Rusnokově vládě, zvedli ruku jen čtyři lidé. „Kolaborovat jsem měl při jednáních s premiérem Jiřím Rusnokem a ministrem pro místní rozvoj Františkem Luklem. To je absurdní. Jako hejtman musím jednat s předsedou vlády. Především o čerpání evropských fondů," zdůraznil Hašek.

Výčitky i podpora

Poslanec Jeroným Tejc trvá na tom, že výsledek voleb byl špatný. „Je dán i tím, jak byla postavena kampaň. Ale nyní je naším společným cílem jednání o silném postavení strany ve vládě," řekl. Dodal, že svůj díl odpovědnosti vnímá.

Třetí z jihomoravských účastníků schůzky v Lánech, senátor Zdeněk Škromach, moc mluvit nechtěl. „Slyšeli jsme výčitky i podporu. Zda odstoupím, oznámím desátého v neděli na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD," nastínil.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka je usnesení kompromis. „Velká část jihomoravských sociálních demokratů nechce ty tři z politiky zcela odstranit. Na druhou stranu ale vyšli vstříc současné atmosféře ve společnosti, která se kloní k Sobotkovi," myslí si.

Pokud bude volební sjezd strany do konce roku, všichni podle něj z předsednictva zmizí. „Pokud ale bude na jaře, je možné, že se na současné dění zapomene. Záležet bude na tom, jakou se podaří Sobotkovi sestavit vládu," řekl Kopeček.