Obvolávají objednané pacienty, pro některé z nich se ale nynější situace příliš nemění.

Příjem nových pacientů na odložitelné zákroky zastavili ve čtvrtek třeba ve znojemské nemocnici.

Očkování klientů v brněnských domovech důchodců.
Vakcína pro nejohroženější. V Brně už naočkovali 500 důchodců a 1700 zdravotníků

U některých se dokonce jedná o opakovaný odklad plánovaného zákroku. „Omezení se netýká onkologické péče, včetně onkochirurgické. Všechny pacienty objednané k plánované hospitalizaci kontaktuje náš personál. Akutní lůžkovou péči poskytujeme bez omezení. Stejně tak fungují nadále i ambulance nemocnice, termíny objednaných ambulantních kontrol se nemění,“ uvedl ředitel zařízení Martin Pavlík.

Pacienty na konkrétní termíny operací měli připravené také v nemocnici v Blansku. „Dosud jsme sice ještě neoperovali, ale už na zákroky objednané musíme zastavit. I rehabilitační oddělení mělo na příští týden naplánované pacienty přicházející z Brna po operacích kloubů, které však nebudou, takže ho necháme nadále zavřené a personál využijeme na covidových odděleních," sdělila mluvčí blanenské nemocnice Marie Kalová.

Epidemiologická situace ve FN Brno.Zdroj: FN Brno

Zástupci ministerstva zdravotnictví středeční nařízením zpřísnili podobné opatření přijaté 22. prosince. Nemocnice neakutní plánovanou péči musely tehdy pouze omezit, nové opatření nařizuje její úplné zastavení. „Tímto opatřením není dotčena kapacita zdravotnického systému určená pro poskytování neodkladné péče, u které by jejím neposkytnutím hrozilo bezprostřední ohrožení života, náhlá smrt, vážné ohrožení zdraví nebo vážné zhoršení zdravotního stavu," stojí v nejnovějším nařízení.

Pro brněnské fakultní nemocnice neznamená opatření zásadní zásah do jejich aktuální situace. „Dlouhodobě se chováme zodpovědně. Počet covidových pacientů u nás od října neklesl pod hranici sto. Neakutní péči máme omezenou delší dobu. Nemohli jsme si dovolit velké rozvolňování a pouštění se do velkého množství operací," vysvětlila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Brněnská rozhledna Holedná v obležení lidí.
Nový brněnský fenomén? Rozhledna Holedná. Denně je v obležení davů lidí

Ve svatoanenské nemocnici museli přistoupit ke zrušení všech plánovaných operací a zákroků už tři dny před Vánocemi. „Kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s koronavirem a absenci nemocného personálu. Samozřejmě jsme zrušili pouze zákroky, které se dají odložit, a jejichž odložení neohrozí pacienty na životech," řekla mluvčí zařízení Dana Lipovská. V předposlední den roku v nemocnici nemohli kvůli nemoci využít téměř stovku zdravotníků.

Břeclavská nemocnice na nejnovější nařízení resortu zdravotnictví reagovat nebude. Představitelé zařízení se totiž řídili už předchozím doporučením ministerstva. „Plánované operace tak neprovádíme už od minulého týdne," podotkl ředitel břeclavské nemocnice Petr Baťka.